Svenskar gillar nano men räds mobiler

2009-10-21 13:54  

Mobilstrålning och fabrikstillverkad mat upplevs som framtida hälsorisker av svenskarna. Det visar en studie som försäkringsbolaget If gjort.

Transfetter är en stor hälsorisk. Det tror i alla fall fyra av fem svenskar, som blivit tillfrågade om vad de tror kan visa sig vara skadligt för hälsan i framtiden. Genmodifierad mat och mobilstrålning hör också till farligheterna, anser två av tre tillfrågade.

Däremot är rädslan för nanoteknikens eventuella hälsorisker ganska ringa. Knappt var tredje tillfrågad tror att ”nano” är skadligt. Fler än var tredje tror att den nya tekniken är ofarlig.

- Så är det ofta med ny, lovande teknik där okunskapen är stor, säger Olav Breen på försäkringsbolaget If.

Han jämför med asbest, som i början beskrevs som ett fantastiskt material, och solning, som ansågs stärka kroppen. Företeelser som idag förknippas med cancer och död.

If har frågat 3 558 slumpvisa svenskar om vilka material eller ämnen som vi använder idag som de tror kan visa sig skadliga för hälsan i framtiden. Undersökningen visar att kvinnorna generellt är ängsligare än männen, och de yngre mer oroade än de äldre.

If har också frågat företrädare för börsbolagen vad som är det största hotet mot dem. Det som skrämde dem mest var finanskriser, följt av brand och datakrångel. I en liknande undersökning två år tidigare nämndes aldrig finanskrisen; då var det samhällshot och insiderbrott som kändes mest hotfulla för företagen, vid sidan av dataproblem.

Försäkringsbolagen har själv identifierat tre nya områden med möjliga risker i framtiden. Däribland nanotekniken, som inte oroar gemene man särskilt mycket:

- Det finns tecken på att långa kolnanorör kan ge inflammationer och kanske cancer i lungorna, säger Bengt Fadeel på Karolinska institutet.

- Men det är stor skillnad mellan långa och smala kolnanorör och små runda kvantprickar av metall.

Strålning är ett annat eventuellt riskområde. Elektromagnetiska fält från kraftledningar, mobiler och trådlösa nätverk kan visa sig vara skadliga för hälsan.

- Det finns inga säkra bevis, men det finns indikationer på att exempelvis mobilstrålning kan orsaka tumörer i hjärnan, säger Olav Breen på If.

- Och flera länder rekommenderar att barn inte använder mobiler, säger han.

Klimatet och den globala uppvärmningen är ett tredje hot framtidshot:

- Vi har redan sett tecken på ökad temperatur och högra havsnivå, säger Olav Breen.

- Man befarar ökning av stormar, nederbörd, översvämningar och jordskred.

- Och när kommer vi att se malaria i Tyskland, frågar han sig.

Anders Wallerius

Mer om: Genmat Nanoteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt