Svenska smarta hem-hubben ska säkra byggarbetsplatser

2020-09-08 08:30  

Animus Home styrenhet för hemautomation har blivit ett populärt inslag i smarta hem. Nu tar de klivet till företagsmarknaden.

Lundabolaget Animus Home har blivit populärt inom hemautomation med sin kontrollenhet Heart, som kan styra och säkra uppkopplade prylar. Inför lanseringen fick de stora framgångar på crowdfundingsajten Indiegogo. I dag finns Heart hos tusentals konsumenter, och systemet säljs hos flera stora elektronikkedjor.

Företaget har byggt en it-miljö där tusentals olika typer av uppkopplade prylar kan kommunicera, och där användaren själv enkelt kan automatisera olika funktioner.

Nu tar bolaget ett nytt kliv, den här gången in på företagsmarknaden. Under sommaren tecknade Animus ett avtal med biometriföretaget Precise Biometrics om att hjälpa till att bygga säkra inpassningssystem.

Första kunden är Temporary Space Nordics som levererar tillfälliga bostadsmoduler till byggarbetsplatser. Istället för att manuellt lämna ut nycklar ska byggarbetarna identifiera sig med ansiktsigenkänning för att komma in i sovsalar och andra lokaler.

Läs mer: Analys: ”Den artificiella intelligensen GPT-3 gör mig kallsvettig”

Till en början rör det sig om ett hundratal rum och ytor där tekniken ska testas.

– Hur många det blir efter det återstår att se, men vi hoppas på många fler, säger Animus Homes vd och medgrundare Fidan Bytyqi.

Kan användas inom många branscher

Precise Biometrics står för identifieringsmjukvaran medan Animus styrenheter och infrastruktur sköter kommunikationen med lås, belysning och annan teknik.

– Fördelen för oss är att vi får ut en stor plattform där vi inledningsvis börjar automatisera låsen, sen kan vi börja styra en massa andra trådlösa sensorer och belysning så att vi kan utöka bekvämligheten för dem som bor där, säger Fidan Bytyqi.

Läs mer: Saab tar hjälp av satelliter för säkrare sjöfart

Det kan handla om att automatisera exempelvis belysning eller temperatur i olika rum.

Fidan Bytyqi säger att Animus har fler projekt på gång på företagsmarknaden, men att de i dagsläget inte kan gå ut med några fler kundcase.

– Vi har en så pass bred plattform att den kan användas på många olika sätt. Hittills har den mest använts inom hemautomation, men tillämpningen är mycket större. Det finns många branscher, från byggindustrin till telekom, fastighetsbranschen och vården där det behövs en flexibel iot-plattform, säger Fidan Bytyqi.

Animus Home

Gör: Styrenheter för iot-produkter.

Grundares: 2015 av ingenjörsbröderna Fidan, Vatan och Vigan Bytyqi.

Ort: Lund.

Anställda: Cirka 10.

Nettoomsättning: 1 041 000 kronor (2019).

Simon Campanello

Mer om: IOT Smarta hem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt