Svenska lysdioder till dansk fabrik

2010-04-20 13:57  
Lysdiod från Glo

Lundabolaget Glo bygger sin pilotanläggning för att tillverka lysdioder i danska Lyngby istället för i Lund.

Rekrytering av personal pågår, och om två veckor ska produktionen vara igång i Lyngby utanför Köpenhamn. Det skriver nyhetsbrevet Rapidus.

Glo utvecklar lysdioder som kan tillverkas till en låg kostnad genom att noggrant styra hur nanotrådar växer fram på kiselskivor. Tekniken bygger på patent från Nanometerkonsortiet i Lund. Det senaste året har företaget tagit in 107 miljoner kronor, för att finansiera övergången från prototyptillverkning i labbmiljö till pilotproduktion på kiselskivor.

I höstas sade företagets vd Bo Pedersen till nyteknik.se att valet av ort för pilotanläggningen stod mellan Lund och två platser utanför Sverige. Nu säger han till Rapidus att trycket är för stort på renrummet vid universitetet i Lund. Valet föll istället på Lyngby där det finns ledig kapacitet ett en renrum som tillhör nanocentret Danchip vid Danmarks tekniska universitet.

Var den framtida volymfabriken ska placeras är ännu inte bestämt.

Glo, som grundades 2005, har de senaste åren funnits med på Ny Teknik och Affärsvärlden lista över Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lysdiod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt