Svenska ljudtekniken blir standard i 3G

2004-09-29 13:33  
Blågula toner i 3G-luren

Det svenskutvecklade ljudformatet aac plus blir standard för nedladdad musik och multimedia i 3G. Det är ljudteknikföretaget Coding Technologies som därmed får ytterligare en framgång för sin komprimeringsteknik. Ljudformatet får dock konkurrens av ett format som backas av Ericsson och Nokia.

Brittiska O2:s spelare med Coding Technology på insidan.
Coding Technologies ljudformat Enhanced aacplus blir ett av två standardformat för nedladdad musik till 3G-mobiler. Standardiseringsorganet 3GPP kunder inte enas om ett enda format.

Det andra formatet, AMR Wideband Plus, är en vidareutveckling av AMR, den vanliga talkodaren i gsm- och 3G-telefoner, och drivs av Nokia, Ericsson samt kanadensiska Voiceage.

Pelle Bourn.
- Eftersom det är en talkodare i botten fungerar det inte bra för musik, säger Pelle Bourn, vice vd för Coding Technologies till nyteknik.se.

Ericsson bäst i test
Källor inom Ericsson å sin sida påpekar att lyssnartester genomförda på uppdrag av 3GPP visat att AMR Wideband Plus är bättre än aacplus upp till en viss datahastighet, 24 kilobit/s.

När Nyteknik.se studerar dokumenten från 3GPP visar det sig att detta gäller för "rent tal och tal mellan musik". För musik och musik blandat med tal ger aacplus bättre resultat från datahastigheten 18 kilobit/s och uppåt.

Pelle Bourn kommenterar att det politiska spelet i 3GPP runt valet av standard varit komplicerat och att det varit tufft att ha jättar som Ericsson och Nokia som motspelare.

Kommersiellt etablerat
Samtidigt pekar han på den kommersiella situationen för de två formaten.

- Oss veterligen är det ingen distributör av ljud som använder AMR Wideband Plus kommersiellt, kommenterar han.

En variant av Coding Technologies ljudformat , aacplus, används däremot redan kommersiellt i mobilbranschen, bland annat av mobiloperatörerna O2 och Vodafone. Det är dessutom en del av ljudstandarden mpeg4 och används inom digitalradio.

Mobil version av I-tunes
O2 har gjort ett slags mobil version av Apples musiktjänst I-tunes, med en särskild musikspelare som kopplas till mobilen. Tjänsten är enligt O2 möjlig tack vare den kraftiga komprimeringen som aacplus åstadkommer.

Pelle Bourn uppger att aacplus redan blivit en så kallad de facto-standard i mobilbranschen för nedladdning av ljud. Även om betydelsen av standardiseringen är stor för Coding Technologies menar han därför att branschen i praktiken redan gjort sitt val.

- Den mobila marknaden är väldigt viktig för oss. Det är där vi ser den största volymtillväxten på kort sikt. På lång sikt är även utsändning av radio och teve stort. Vårt tredje ben är konsumentelektronik, men där är komprimeringstekniken inte lika avgörande för att nya tjänster ska bli möjliga, kommenterar Pelle Bourn.

Uppfunnen av Lars Liljeryd
Lars "Stockis" Liljeryd.
Coding Technologies teknik går ut på att filtrera bort bandbreddskrävande diskant och sedan återskapa den på matematisk väg.

Tekniken är uppfunnen av entreprenören och före detta musikern Lars Liljeryd. Den kan användas i kombination med valfritt ljudformat, exempelvis aac som då blir aacplus. Den ursprungliga komprimeringen blir då ungefär dubbelt så effektiv.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt