Svenska kartor släpps fria

2015-03-18 08:04  

En brandbil eller ambulans som inte hittar till olycksplatsen kan göra skadan värre. Och om felkörningen beror på bristfälligt kartmaterial är det oförsvarligt. Därför vill Lantmäteriet nu göra sina kartor tillgängliga för alla - gratis.

Först släpps den så kallade Översiktskartan, en karta i skala 1:250 000 som täcker hela landet. Den innehåller vägnät, bebyggelse, gränser, höjdkurvor, hydrografi och referensnät. Översiktskartan blir fri den 1 juli. Samtidigt släpper Lantmäteriet en förenklad höjdmodell med 50 meters upplösning och 2 meter noggrannhet i höjd.

Vid årsskiftet släpps ytterligare fyra allmänna kartor:

  1. Vägkartan i skala 1:100 000 med fullständig och aktuell redovisning av vägar.
  2. Terrängkartan i skala 1:50 000 med vägar, stigar och detaljerade beskrivningar av olika typer av skog och mark.
  3. Fjällkartan i skala 1:100 000 med aktuell och tillförlitlig fjällinformation om leder, broar, stugor och hjälptelefoner. Fjällkartan täcker fjällområdet från Sälen i söder till Treriksröset i norr.
  4. Swepos rikstäckande nätverktjänst DGNSS för mätning och positionering med meternoggrannhet. Den databasen kan användas för att bygga positioneringsapplikationer för vanliga mobiltelefoner.

- Vårt mål är att man ska öka användningen av geodata i samhället - både i kommersiell och offentlig verksamhet. Det kommer att underlättas av att det blir gratis. Nu hindras det av avgiften, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets kartförsäljning, till Ny Teknik.

Han nämner den stora skogsbranden i Bergslagen i somras när den första brandbilen hade för gamla kartor och körde fel - med förödande konsekvenser.

- Just i det området hade vi lagt in alla nya vägar redan 2003, men räddningstjänsten hade inte uppdaterat sitt material, sannolikt på grund av att det kostade pengar, säger Peter Nyhlén.

Den information som Lantmäteriet nu successivt öppnar gör tillgänglig under den öppna datalicensen Creative Commons. Det innebär att informationen kan användas, spridas, göras om, modifieras och byggas vidare på även i kommersiella sammanhang så länge användaren uppger att det är Lantmäteriet som är upphovsman.

- Det är en kvalitetsstämpel att kartorna kommer från Lantmäteriet. Det är bara vi som orkar samla in information från ett helt land. Ingen annan har så detaljerad data när det gäller den svenska landsbygden som vi, säger Peter Nyhlén.

Lantmäteriet släpper nyheten om att den så kallade småskaliga kartinformationen blir gratis vid konferensen Position 2015 i Älvsjö i dag tisdag. Det handlar om geodata som i dag delvis är avgiftsfinansierad.

På sikt hoppas Lantmäteriet att alla geografiska data som Lantmäteriet har i sina databaser blir tillgängliga kostnadsfritt, alltså även data som i dag är helt avgiftsfinansierad och kostar väsentligt mycket mer att köpa än den småskaliga kartinformationen.

Det handlar då om flygbilder, högupplösta höjddata och adresser. Men det krävs ett politiskt beslut och mer pengar till Lantmäteriet.

- För ett fullständigt öppnande av geografiska data och adresser behövs ett anslag på ungefär 100 miljoner kronor per år, vilket vi yrkat på i budgetunderlaget för 2016-2018, säger Lantmäteriets generaldirektör Bengt Kjellson i ett pressmeddelande på tisdagen.


Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kartor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt