Svenska Izettle får slåss mot Richard Branson

2011-11-10 12:14  

Svenska mobila betallösningen Izettle och amerikanska föregångaren Square siktar båda på Storbritannien i sina expansionsplaner. Nu går Richard Branson in i Square.

Virgingrundaren Richard Branson investerar i Square medan britten Charles Dunstone, vd och grundare av Carphone Warehouse och brittiska Index Ventures har investerat i Izettle.

Amerikanska Square skapades av Twittergrundaren Jack Dorsey i maj 2010. Intresset för Square har vuxit rekordsnabbt och bolaget värderas till 1 miljard dollar.

Squares betallösning består av en dosa till mobilen som läser av betalkortets magnetremsa och är anpassat för den amerikanska marknaden, medan Izettles lösning är knuten till chipet i betalkorten och fungerar i Sverige.

Square har lockat riskkapital. Tidigare i höst gick Kleiner Perkins Caufield and Byers in med 100 miljoner dollar. Och nu investerar Richard Branson ett icke-kommunicerat antal miljoner i bolaget.

Men svenska Izettle räds inte konkurrensen.

-Vi har en väldigt aggressiv expansionsplan som ligger oavsett vad Square gör. Vi siktar främst på att etablera oss på större marknader i Europa. Storbritannien är en väl kvalificerad och rimlig gissning, men vi har inga definitiva lanseringsdatum, säger Johan Bendz, marknadschef på Izettle, till Ny Teknik.

Izettle är EMV-certifierade. EMV är den globala standarden för chipkortterminaler, vilket gör att det inte behövs ytterligare tillstånd för att gå in i Storbritannien. EMV står för Europay, Mastercard och Visa.

-De avtal vi har med banker och kortnätverk är globala, så det handlar mer om säkerheten i att vi vill lära känna våra kunder, vi tar till exempel kreditupplysning på våra nya användare.

I dag har Square en lösning med magnetkort för magnetkortsmarknader. I Europa är det chipkortsstandard som gäller.

-Det innebär att om Square ska lansera en lösning i Storbritannien så måste de först utveckla en chipkortlösning. Det tar tid att utveckla och det är betydligt mer komplext än det de har gjort hittills, säger Johan Bendz.

Izettle har två globala patentansökningar inlämnade som rör deras lösningen i stort.

-Mer än så kan jag inte säga.

Försvårar era patentansökningar för Square att komma in i Europa?

-Patent kommer inte att betyda mest för vem som lyckas i den här branschen. Det handlar att bygga en tjänst som småföretagare och privatpersoner gillar.

De satte kortläsare på mobilen

Sqaure och Izettle är lösningar att ta emot kortbetalningar via mobilen.

Både Square och Izettle fungerar på Iphone och Ipad. Square i USA, Izettle i Sverige.

Square tar 2,75 % av av varje transaktion. Izettle tar samma procent samt en fast avgift på 1,50 kr per transaktion.

Izettle släpper snart sin Ipad-app riktad till småföretagare där det går att bygga upp en produktbibliotek för säljare som tar betalt via Izettle.

Företagare som lyder under kassaregisterlagen behöver ett kassaregister oavsett om de tar emot betalningar via Izettle eller inte.

Olle Blomkvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt