Svenska IT-företag raggar finländsk personal

2015-10-19 12:17  

Svenska IT-företag skriker efter personal. Nu åker de tillsammans med Arbetsförmedlingen till Finland på jakt efter alla de över 10 000 finländare som sagts upp i spåren av Nokiakrisen.

– Vi måste hitta andra sätt att rekrytera, säger Johnny Fägersten, avdelningschef på IT-konsultföretaget Sigma.

Han berättar att företaget haft jobbannonser i Finland och fått en hel del svar.

– I Sverige däremot fungerar det inte längre att annonsera, säger han.

Nu åker han på tisdag tillsammans med tre andra IT-företag och representanter från den svenska Arbetsförmedlingen på en jobbmässa i Salo, i närheten av Åbo, anordnad av Microsoft. Sedan framgångssagan Nokia fullständigt havererat och Microsoft tog över, har uppemot 12 000 finländare i IT-sektorn sagts upp, många med mycket hög kompetens. Nu senast får 2 300 gå när Microsoft i höst lägger ner sin forskningsavdelning.

I Sverige råder det samtidigt en skriande brist på IT-kompetenta människor. Förra året uppskattade branschorganisationen IT & Telekomföretagen att det saknades runt 10 000 personer med rätt kompetens. Och utan att något görs kommer det att fattas uppemot 60 000 IT-människor 2020. Men Sverige är inte ensamt i jakten. Hela norra Europa har brist på IT-personal. Exempelvis tyska och danska företag har också upptäckt de arbetslösa IT-ingenjörerna.

– Vi var först ut, men nu har andra vaknat till liv, säger Mats Nilsson på Arbetsförmedlingen som också jobbar som rådgivare åt EU:s gemensamma arbetsförmedlingsenhet Eures.

Tidigare rekryteringsförsök har resulterat i att cirka 20 finländare har nappat på svenska IT-jobb.

– Kanske inte låter så mycket, men det är ganska bra, säger Mats Nilsson.

Enligt Eures undersökning vill omkring 25-30 procent av de berörda jobba utanför Finland. Cirka var femte av de arbetssökande pratar svenska.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

 

Mer om: IT-företag

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt