Svenska IT-företag raggar finländsk personal

2015-10-19 12:17  

Svenska IT-företag skriker efter personal. Nu åker de tillsammans med Arbetsförmedlingen till Finland på jakt efter alla de över 10 000 finländare som sagts upp i spåren av Nokiakrisen.

– Vi måste hitta andra sätt att rekrytera, säger Johnny Fägersten, avdelningschef på IT-konsultföretaget Sigma.

Han berättar att företaget haft jobbannonser i Finland och fått en hel del svar.

– I Sverige däremot fungerar det inte längre att annonsera, säger han.

Nu åker han på tisdag tillsammans med tre andra IT-företag och representanter från den svenska Arbetsförmedlingen på en jobbmässa i Salo, i närheten av Åbo, anordnad av Microsoft. Sedan framgångssagan Nokia fullständigt havererat och Microsoft tog över, har uppemot 12 000 finländare i IT-sektorn sagts upp, många med mycket hög kompetens. Nu senast får 2 300 gå när Microsoft i höst lägger ner sin forskningsavdelning.

I Sverige råder det samtidigt en skriande brist på IT-kompetenta människor. Förra året uppskattade branschorganisationen IT & Telekomföretagen att det saknades runt 10 000 personer med rätt kompetens. Och utan att något görs kommer det att fattas uppemot 60 000 IT-människor 2020. Men Sverige är inte ensamt i jakten. Hela norra Europa har brist på IT-personal. Exempelvis tyska och danska företag har också upptäckt de arbetslösa IT-ingenjörerna.

– Vi var först ut, men nu har andra vaknat till liv, säger Mats Nilsson på Arbetsförmedlingen som också jobbar som rådgivare åt EU:s gemensamma arbetsförmedlingsenhet Eures.

Tidigare rekryteringsförsök har resulterat i att cirka 20 finländare har nappat på svenska IT-jobb.

– Kanske inte låter så mycket, men det är ganska bra, säger Mats Nilsson.

Enligt Eures undersökning vill omkring 25-30 procent av de berörda jobba utanför Finland. Cirka var femte av de arbetssökande pratar svenska.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

 

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt