Svenska ingenjörer gör Nortels säkra wlan

2003-04-02 08:59  

När kanadensiska Nortel nu lanserar en rad nya säkerhetsprodukter för trådlösa nät står svenska utvecklare bakom den viktigaste nyheten. Säkerhetsväxeln 2250 för wlan har tagits fram av de svenska utvecklarna på före detta Bluetail.

Håkan Millroth
Säkerhetsväxeln ingår i en ny produktfamilj som riktar sig till företag och operatörer som driver trådlösa nät. Den möjliggör bland annat säker roaming mellan olika accesspunkter som kan finnas på olika våningsplan inom ett företag.

- Hittills har de trådlösa näten haft en ganska enkel uppbyggnad och det har varit svårt att få både mobilitet och säkerhet i näten, säger Håkan Millroth.

Han är en av Bluetails grundare och numera teknikchef för Alteon-delen av Nortel.

- Vi för över säkerhetsfunktionen från accesspunkten till en säkerhetsväxel Säkerhetsväxeln är den femte produkten som Nortel lanserar och som bygger på den svenska Bluetail-plattformen.

Startade med säkrare e-post
Programvaruföretaget Bluetail köptes upp av amerikanska Alteon Websystems hösten 2000 för motsvarande 1,4 miljarder kronor. Strax därefter köptes Alteon upp av Nortel.

Bluetail riktade sig från början mot Internetleverantörer och hade bland annat utvecklat ett system för att prioritera e-post.

Grunden är en plattform gör det enklare att administrera och skala upp webbaserade IT-system.

Grundtekniken är hämtad från telekomindustrin där Bluetail har sina rötter. Bolaget grundades av 12 utvecklare från Ericsson. Kärnan i plattformen har kodats i programspråket Erlang som utvecklats av Ericsson.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt