Svenska grafikföretaget TAT till Blackberry

2010-12-02 13:19  

Malmöföretaget TAT, med spetskompetens inom grafik för mobiltelefoner, blir kanadensiskt. Sydsvenskan skriver att TAT köps av Research In Motion, företaget som utvecklar Blackberry-telefonerna, för en okänd summa pengar.

– Det har blivit många rekordkorta nätter den här veckan. De sista pappren skrevs under först nu på förmiddagen, säger TAT:s vd Charlotta Falvin till Sydsvenskan.

Hur mycket pengar RIM betalar för malmöföretaget är inte känt, men enligt Sydsvenskans beräkningar är det en affär på flera hundra miljoner kronor.

TAT har sedan företaget grundades 2002 fått flera av mobilvärldens jättar som kunder, bland andra Sony Ericsson, Nokia och Samsung. Dessutom är det TAT som stått för designen av Googles mobila operativsystem Android.

Att skapa snygg grafik i en mobiltelefon är en utmaning. Små skärmar, förhållandevis långsamma processorer och en önskan om så lång batteritid som möjligt är några av faktorerna som man måste ta hänsyn till.

De sex grundarna lärde sig den konsten som tonåringar under 1990-talet. De var då aktiva på den så kallade demo-scenen där det tävlades i krama häftigast grafik ur sina datorer.

Som färdigutbildade ingenjörer insåg grundarna att det fanns en kommersiell efterfrågan på deras kunskaper. Men det var inte i mobilbranschen de trodde att kunderna skulle finnas. De första uppdragen handlade istället om att göra effekter för film.

Första mobiluppdraget kom från Sony Ericsson, att göra ikonerna till T610.

Parallellt med uppdragen i mobilbranschen har TAT också breddad sin verksamhet. Bland annat har företaget numera kunder inom fordonsindustrin. När pekskärmar tar plats i förarmiljön ställs den branschen inför samma utmaningar som mobiltillverkarna:

– I grund och botten samma som i en mobiltelefon: Att få ut så mycket kräm som möjligt ur processorn och att göra det enkelt att göra förändringar i gränssnittet mellan olika modeller. I en dyrare bil ska gränssnittet kännas mer exklusivt, men det ska inte vara krångligt för tillverkarna att göra anpassningen, sa Charlotta Falvin till Ny Teknik i våras.

För TAT:s verksamhet innebär försäljningen till RIM att uppdraget förändrats. Ingångna avtal ska slutföras, men därefter ska TAT bara jobba med RIM:s egna produkter.

– Vi redan diskuterat nyanställning av 20-40 personer i Malmö under nästa år. Verksamheten i Malmö kommer bara att påverkas positivt av denna affär, säger Hampus Jakobsson, en av företagets grundare, till Sydsvenskan.

I fjol ökade TAT sin omsättning med 50 procent. Företag omsatte då 150 miljoner kronor och gjorde en vinst på 13,5.

Anders Thoresson

Mer om: TAT Blackberry

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt