Svenska elever rasar i matte

2013-12-03 12:58  

Svenska 15-åringar har försämrat sina kunskaper mest i matematik, naturkunskap och läsförståelse inom hela OECD. Det visar den senaste så kallade Pisa-studien.

Vart tredje år undersöker OECD hur det står till med kunskaperna i matematik, naturorienterade ämnen och läsförståelse hos 15-åringar.

I dag, tisdag, presenterades den senaste så kallade Pisa-studien som inte är någon uppmuntrande läsning för Sveriges del.

Svenska elever är de som försämrat sina kunskaper allra mest inom OECD, visar den nya kartläggningen där 510 000 elever deltagit. De svenska eleverna presterar numera under OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområdena.

– Läget är allvarligt när det gäller kunskapsutvecklingen i skolan, säger Skolverkets generaldirektör Anna Ekström.

I sitt nyhetsbrev skriver utbildningsminister Jan Björklund: ”nedgången är allvarlig, men den var förväntad. Det är den slutliga spiken i kistan för den skolpolitik som Sverige nu överger. Men utvecklingen går att vända. Sverige kommer att komma tillbaka.”

Han konstaterar också att svenska elever toppar listan över sen ankomst till lektionerna.

Hela den ny Pisa-studien finns här.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt