Svenska e-tjänster sämst i Norden

2016-10-12 08:33  
Svenska e-tjänster i offentlig verksamhet är på flera punkter sämst i Norden. Foto: Alamy

Svenska e-tjänster i offentlig verksamhet är på flera punkter sämst i Norden. Det visar en ny rapport gjord på uppdrag av EU-kommissionen.

Varannan svensk e-tjänst ”har fortsatt svag eller ingen anpassning till smarta telefoner och läsplattor”. Många blanketter i offentlig förvaltning är bara digitala kopior av pappersblanketter. Det visar en ny undersökning av Capgemini, genomförd på uppdrag av EU-kommissionen.

– Årets rapport visar att offentlig sektor i Sverige, som var tidigt ute med sina e-tjänster, nu stagnerat inte bara jämfört med privata aktörer utan också jämfört med de ledande ländernas myndighetslösningar, säger Arne Kåhre, enhetschef offentlig sektor på Capgemini.

I ett större perspektiv är undersökningen bekymmersam för den digitaliseringen av svensk offentlig verksamhet. Sverige rankas visserligen högt vad gäller digital mognadsgrad jämfört med övriga Europa, men står sig desto sämre om man bara tittar på de nordiska länderna.

”Sverige är samtidigt sämst i Norden inom tre av de fyra kärnområden som undersökningen utgår från: användarvänlighet , transparens kring information och tekniska förutsättningar för en säker användning av e-tjänster”, skriver Capgemini.

– Medborgarnas användarupplevelser kommer att förbättras väsentligt när myndigheterna utgår från användarens förutsättningar och behov, samt vilken information som är relevant i varje ögonblick av den aktuella kundresan, säger Arne Kåhre.

Särskilt stort förbättringsbehov finns bland de e-tjänster som riktar sig till arbetssökande, där användarvänlighet och transparens rankas lågt, rapporterar Capgemini.

Rapporten heter eGovernment Benchmark 2016 och genomförs för trettonde året i rad.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt