Svenska DAB-frekvenser hindrar försvarets samarbete med Nato

2015-04-17 14:07  
Den svenska tilldelningen av DAB-frekvenser kommer krocka med de frekvenser som Nato i dag använder för sitt militära samband, nämligen 225-240 MHz. Foto: TT

Övergången till marksänd digitalradio försvårar Sveriges nya samarbete med Nato. De svenska DAB-radiofrekvenserna krockar nämligen med de frekvenser som Nato använder militärt.

Sveriges ökade samarbete med försvarsalliansen Nato kan påverkas av den svenska övergången till digital radio, eller DAB-radio.

Sverige har nämligen en internationellt sett unik tilldelning av frekvenser för landets digitalradiosändningar. De får i dag använda spannet 174-240 Mhz - men når ännu inte upp till den högre delen.

Men när digitalradiosändningarna är utbyggda och FM-radion släcks 2022 är tanken att alla frekvenserna fullt ut ska nyttjas av digitalradion.

Därmed krockar den svenska tilldelningen av DAB-frekvenser, med de frekvenser som Nato i dag använder för sitt militära samband, nämligen 225-240 MHz.

- Vi kommer få störningar i kommunikationen mellan exempelvis Jas-Gripen-plan och stridsflygplan från Nato-länder när de flyger inom svenskt territorium, säger örlogskaptenen Per Nordlöf, på Försvarsmaktens Högkvarter till Ny Teknik.

Försvarsmakten har därför skickat ett skarpt formulerat remissvar till Kulturdepartementet, som nu bereder en uppmärksammad statlig utredning om digitalradion.

På senare år har Sverige ingått två nya avtal med Nato. Det ena gäller nära samarbete med snabbinsatsstyrkan Nato Response Force, som byggs upp efter Rysslands agerande i Ukraina. Det andra innebär att Sverige ska kunna ta emot värdlandsstöd från Nato-medlemmarna.

Båda innebär att stridskrafter från Nato kan komma att operera tillsammans med svenska militära enheter; antingen i Sverige eller på angränsande internationellt territorium.

För att klara sambandet med Nato har Försvarsmakten de senaste åren köpt in och installerat de nya skyddande radiokommunikationssystemen Have Quick II och Saturn - till en kostnad av omkring 3 miljarder kronor.

- Have Quick II är installerat på de svenska stridsflygplanen. Och Saturn på marinens fartyg men det finns också hos en del landbaserade trupper, säger Per Nordlöf.

Men systemen får inte använda Nato-frekvenserna i Sverige, eftersom ju frekvensområdet är inbokat för civila DAB-sändningar.

- I stället använder man ett övningsmode, säger Per Nordlöf.

Det svenska frekvensbeslutet ställer också till det när stridsflygplan från Nato kommer till Sverige för att delta i övningar.

- De måste då programmera om sin kommunikationsutrustning, vilket innebär tre månaders planering i förväg, för att kunna kommunicera med oss under övningarna.

Likaså blir det problem när svenska jaktplan ska samarbeta med plan från Nato och bevaka ryska stridsflygplan som exempelvis flyger över Östersjön.

- Det blir ett icke-kommunicerande med det här avancerade systemet. I stället får besättningarna prata via vanlig radio eller andra system, konstaterar Per Nordlöf.

Försvarsmakten har redovisat följderna för den svenska stridsberedskapen för Post- och telestyrelsen, PTS.

- Men PTS säger att man inte kan göra så mycket eftersom radio- och tv-lagen hanteras under Kulturdepartementet, säger Per Nordlöf.

Själva har Nato-länderna löst frekvensfördelningen så att deras digitalradiosändningar stoppar vid 230 MHz, uppger han. Dit hör Norge - som planerar att helt gå över till digitalradio och släcka FM-nätet redan 2017.

Försvarsmakten vill nu att frekvenserna 230-240 MHz i Sverige i första hand ska användas militärt.

Här hemma är alltså tanken att FM-nätet ska stängas 2022. Men också det får betydelse för den militära kommunikationen.

I dag sänder man bland annat luftlägesinformation via FM/P2-nätet. Informationen används av bland annat arméledningen och marina staber för att de ska kunna samverka med sina vapen- och sensorsystem.

Om nätet släcks ned, kräver Försvarsmakten, att DAB-radionätet få lika stor nationell täckning som dagens FM-nät.

- Det är tydligt att planeringen av frekvenstilldelningen skett innan det svenska Natosamarbetet tog fart, noterar Per Nordlöf.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt