Svenska Clue bygger<br></br>flera tusen surfzoner

2007-03-08 15:15  
Bas för publikt wlan.

Internetföretaget Clue i Vallentuna ska i samarbete med norska Reitangruppen bygga 2.500 nya trådlösa surfzoner i Sverige, Norge, Danmark och Lettland. De många nya surfzoner som nu byggs i Sverige kan bli en del av framidens mobila ip-telefonimarknad.

- Tele- och bredbandsoperatörer behöver robusta wifi-nät för att kunna erbjuda "dual-mode-telefoni" med gsm och wifi. Våra nät är byggda och öppna för intresserade operatörer, säger Magnus Melander, marknadschef på Clue, till Nyteknik.se.

Clue inledde förra året ett samarbete med det stora norska detaljhandelsföretaget Reitan, som driver både 7 Eleven- och Pressbyråkedjorna.

Förra hösten lanserade Reitan och Clue trådlösa surfzoner på 7-Elevenbutikerna i Sverige, varav drygt 50 stycken i Stockholm.

Nu bygger man ut med 125 nya surfzoner i Stockholm och totalt i Sverige 325 nya. Hela satsningen, som offentliggjordes på torsdagen handlar om 2.500 nya surfzoner i Sverige, Danmark, Norge och Lettland.

Internetbyggare
Enligt Magnus Melander, som är äldre bror till Clue-grundaren Jonas Melander, är de trådlösa surfzonerna i och kring 7-Eleven-butikerna en spinoff av de internettjänster som man Clue levererar till 7-Elevenbutikerna och dess levererantörer.

- För butikerna blir det en intressant ny service som de kan tjäna pengar på. Vi har en modell för att dela intäkterna från det publika wlan-nätet, säger Magnus Melander.

Clue bygger wlan-nätet både i och runt butikerna.

- Boende runt omkring kn ta ett abonnemang och använda sig av 7-Eleven-nätet, säger Magnus Melander.

Vill ha in operatörer i näten
Clue bygger sitt publika wlan-nät med liknande filosofi som det brittiska bolaget The Cloud, det vill säga att nätet är öppet för alla tänkbara operatörer att köpa in sig i.

The Cloud har till exempel Telenor som kund i sitt skandinaviska nät.

Magnus Melander ser alla operatörer som använder wifi-access för data eller telefoni till sina nät som potentiella kunder i Clues surfzons-nät.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt