Svensk videotjänst kan övervaka egyptiskt val

2011-11-24 09:27  

Aktivister vill övervaka valet i Egypten med mobilkameror. En svensk tjänst används för att direktsända filmerna på nätet.

Tjänsten som ska användas för att övervaka vallokalerna vid det planerade valet i Egypten på måndag kommer från det svenska företaget Bambuser.

Under revolutionen i våras ökade användningen av Bambusers tjänst i hela Nordafrika. Aktivister kunde på så sätt dela med sig av sina ögonblicksbilder. Det fick till följd att Egyptens regering förbjöd den svenska tjänsten.

Nu tar aktivisterna på nytt mobilkameror till hjälp för att visa omvärlden vad som pågår i landet. Vid speciella möten tränar man på att använda till exempel Bambusers tjänst.

- De senaste 12 månaderna har vi skapat kontakt med några av de mest framstående människorättsaktivisterna i regionen, säger Måns Adler, grundare till Bambuser i ett uttalande.

Tillsammans med kollegan Jonas vig åkte han i går till Egypten för att vara på plats under valet och delta i möten med bloggare och aktivister.

- Vi kommer att ta hem lärdomar som vi ska använda för att förbättra Bambusers programvara. Vi vill att den ska blir ett bättre hjälpmedel för aktivister över hela världen i sådana här situationer.

Måns Adler och Jonas Vig kommer att stanna i Egypten under en vecka. Vistelsen går att följa via deras blogg

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt