Svensk videotjänst fortfarande stoppad i Egypten

2011-01-31 12:42  
Från Bambusers blogg

Det svenska företaget Bambusers tjänst för direktsänd video var en av de första som stängdes ner i Egypten. ”Inget kommer ut från Egypten just nu”, berättar företagets grundare Måns Adler.

- Internet ligger fortfarande nere och ingenting kommer ut från Egypten just nu, säger Måns Adler till nyteknik.se.

Bambusers tjänst gör det möjligt att direktsända video med hjälp av mobiltelefonen och direkt lägga upp filmerna till exempel på Facebook.  Tjänsten fick stor användning under valet i Egypten i november berättar Måns Adler.

- Då kom det över 10 000 sändningar från bland annat vallokaler som visade hur valet gick till.

- Det var antagligen då som regeringen blev medveten om vår tjänst.

Det var i tisdags klockan ett på eftermiddagen som Bambuser stängdes av som en av de första tjänsterna i Egypten. Strax före stängningen av Bambuser hade det kommit mellan 40 och 50 filmer som visade demonstrationerna i Egypten.

Även Twitter och Facebook blockerades och i slutet av förra veckan stängdes hela internet ner.

- Folk flyttade först till andra tjänster och när regeringen märkte det valde man att stänga hela internet, säger Måns Adler.

Blockeringen har skett genom att regeringen beordrat internetoperatörerna att spärra nätadresserna.

- Vi diskuterar nu inom företaget hur vi kan fortsätta att bygga vår plattform så att den i framtiden till exempel klarar av en dns-avstängning, säger Måns Adler.

Han säger att han inte hade väntat sig att videotjänsten skulle få så stort genomslag i länder som Egypten för att sprida direktinformation från demonstrationer.

- Men samtidigt är det något vi aktivt har jobbat för. Grundidén är att demokratisera en teknik som tidigare bara funnits tillgänglig för stora mediebolag.

Bambusers blog finns några av de senaste filmerna som kom ut från Egypten innan företagets tjänst stängdes av.

Marie Alpman

Mer om: Bambuser Video

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt