Svensk värmekamera i kampen mot svininfluensa

2009-05-04 14:35  

En svensk värmekamera deltar nu i kampen mot spridningen av den nya influensan. På flygplatser i asiatiska länder larmar den när bilden på en nyanländ resenär slår om till grönt och signalerar feber.

Feberkontroll av nyanlända flygpassagerare med hjälp av värmekameror. Det är ett av många vapen som används vid flygplatser världen över för att hindra spridningen av den nya influensan H1N1, allmänt kallad svininfluensan.

På de stora flygplatserna i Asien tjänstgör en svensk värmekamera, specialutvecklad för att på bara någon sekund identifiera personer med feber, och i och med det potentiella smittbärare. Bakom utvecklingen ligger Stockholmsföretaget Flir, som utvecklade kameran när rädslan för spridning av den smittsamma lungsjukdomen Sars och senare fågelinfluensa drog över världen. Företaget är specialiserade på värmekameror för en mängd tillämpningar, däribland medicinska, och har många kunder i de asiatiska länderna. Vid flygplatser i Kina och Singapore finns kameror i bruk alltsedan år 2003.

Kameran placeras ofta vid köerna vid passkontrollen där den tar bilder på anländande resenärers ansikten. Går färgerna i bilden över i grönt har personen feber.

- Kameran kräver ingen aktiv bemanning utan larmar om någon förbipasserande har temperatur över en viss gräns, säger Arne Almerfors, vd för Flir, i ett uttalande.

Enligt företaget är kameran så känslig att den registrera temperaturskillnader ner på 0,08 grader Celcius.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt