Svensk tsunamivarning prisas

2013-10-28 09:46  

Svenska företaget Regpoint får det internationella Mhealth-priset för en teknisk plattform som varnar för tsunami via sms.

Regpoints tekniska system ska använda för att skicka tidiga tsunamivarningar av indiska Incois, en enhet under indiska regeringen med uppgift att varna för havsrelaterade naturkatastrofer.

Systemet är uppbyggt så att användare registrerar sig till det geografiska område där man uppehåller sig. Man varnas via sms om en tsunamivåg närmar sig.

- Att det är just ett sms är väldigt viktigt, då det finns hundratals miljoner människor som inte har råd med smartphones, säger Sophia Salenius, vd och grundare av Regpoint.

Nästa steg är att göra det möjligt att automatiskt lokalisera sms-varningarna. Nya tekniska lösningar ska göra det möjligt att lokalisera mobilerna geografiskt inom ett visst område.

Tsunamivarningstekniken kan just nu användas i 17 länder runt Indiska oceanen, däribland Australien och Indonesien.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt