Svensk tiger skyddar EU-ministrar

2010-09-02 14:21  
Sectras krypteringsenhet Tiger XS kopplas till användarens head-set.

Svensk krypteringsteknik ska ge toppolitikerna inom EU avlyssningssäkra mobilsamtal. Ett personligt krypto från Linköpingsbolaget Sectra håller samtalets innehåll hemligt.

Samtliga statschefer i EUs 27 medlemsländer ska nu utrustas med kryptoutrustning från svenska Sectra.  Det gäller också för ett antal tjänstemän inom Europeiska unionens råd, allmänt kallat ministerrådet.  Allt enligt ett nyligen tecknat avtal.

Nyckeln till ordern är krypteringsenheten Tiger XS. Det mobilliknande personliga kryptot kopplas till användarens head-set. Där ser den till att talet krypteras innan det skickas vidare till den vanliga mobilen via blue tooth. 

Krypteringen sker med hårdvara, som är svårare att manipulera än mjukvara. Omvandlingen av talet ligger på den högsta säkerhetsnivån för tal – Secret.

- Det här är en väldigt viktig order för oss, säger Michael Bertilsson, vd på Sectra Communications.

Varje krypteringsenhet kostar mellan 47 500 och 58 000 kr (5000 och 6100 euro). Hur stor order det handlar om totalt vill Michael Bertilsson inte kommentera. Men det är ingen helt ny utrustning som avtalet gäller; Tiger XS togs fram för fem år sedan och är väl beprövad.

- Under åren har vi jobbat mycket med användargränssnittet så att den ska bli så enkel som möjligt att använda.

Det är ett arbete som skett i samarbete med bland annat med användare i Sverige. Här används det personliga kryptot bland annat av försvaret och olika myndigheter för att skydda nationellt känslig information.

Avtalet med ministerrådet omfattar fyra år. De första leveranserna sker i höst.

Tiger XS

Tiger XS används för att ringa säkert via näten för GSM, 3G, ISDN, IP, satellit samt det fasta telefonnätet. Säkerhetsnivån är den högsta för tal – Secret.

Produkten är den enda kryptoprodukt för mobil och fast telefoni som har godkänts av EU och Nato på säkerhetsnivån Secret.

Krypteringen sker med hårdvara eftersom det är svårare att införa oönskade förändringar i en krets än i en programvara.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Krypto Kryptering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt