Svensk telehistoria till högstbjudande

2003-10-29 08:49  
Inte så kul

Om inte staten öppnar plånboken riskerar Telemuseum i Stockholm att läggas ned och samlingarna att säljas till högstbjudande. Det säger museichefen Anne Louise Kemdal, som kan tvingas stänga museets portar redan efter nyår.

Anne Louise Kemdal
"Vi står utan pengar till driften från 2005. Men vi måste stänga redan i januari 2004 för att hinna avveckla verksamheten till 2005, säger Anne Louise Kemdal till nyteknik.se.

Telemuseum, som är inrymt i anslutning till Tekniska Museet på Djurgården i Stockholm, har i år en driftsbudget på 14 miljoner kronor. De pengarna kommer från Telia enligt ett avtal som gällt i tio år, men som upphör från 2005. Avtalet ärvde Telia från gamla Televerket, som samlat föremål sedan 1853.

Vid ombildningen från statligt verk till aktiebolag reglerades inte museifrågan långsiktigt. Anne Louise Kemdal har uppvaktat både kulturdepartementet, som har ansvaret för kulturarvet, och näringsdepartementet för att lösa finansieringsfrågan, men utan framgång.

Såväl Telia som Ericsson har erbjudit sig att gå in med en mindre del av finansieringen för den fortsatta driften.

"Men det handlar om en miljon kronor från vardera företaget, resten måste vi få från annat håll. Bara hyran för museet ligger på 6,5 miljoner kronor om året," säger Anne Louise Kemdal.

Löser sig inte finansieringsfrågan tvingas museet att sälja de delar av samlingarna som inte tillhör Stiftelsen Tekniska Museet. Det handlar om föremål som skänkts av Telia, Ericsson och Sveriges Radio. I samlingarna finns unika föremål som lätt kan hitta köpare hos internationella samlare, tror Anne Louise Kemdal. Men därigenom försvinner också en del av vår svenska industrihistoria och vårt kulturarv.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt