Svensk teknik hittar rätt i rökfyllda rum

2012-12-11 14:11  

En smart sensor i klacken på en sko. Det är basen för ett nytt positioneringssystem, utvecklat att forskare vid KTH och FOI. Inom ett år ska svenska brandmän testa tekniken.

Att navigera utomhus via gps är vi alla vana vid. Knepigare blir det när vi ska orientera oss inomhus. Hur tar man sig till exempel från rum A till rum B?

-Det är därför vi har inriktat vår forskning på inomhusnavigering, säger Isaac Skog på KTH.

Tillsammans med John-Olof Nilsson och Peter Händel har han utvecklat en smart sensor som ska lösa problemet. Kompletterad med gyroskop och accelerometrar mäter sensorn förflyttning och orientering i tre dimensioner.

- Det spelar ingen roll om du går, kryper eller klättrar på en stege. Systemet rapporterar alla dina rörelser och position.

Sådan information är efterlängtad av det så kallade "blåljusfolket" dit brandmän och poliser hör, visar studier vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

-Vid en brand är det viktigt att brandmän både vet var de själva är men också var kollegorna befinner sig. Det är också viktigt för insatsledningen så att de kan styra räddningspersonalen så effektivt som möjligt, säger Isaac Skog.

Inom ett år ska systemet testas av fyra brandmän. Det första testet sker i den gamla reaktorhallen på campus KTH. Här finns gott om yta och rymd för att bygga upp en testmiljö.

Men den smarta skosensorn kan användas till långt mer än inomhuspositionering. Förmågan att mäta hur en människa rör sig kan till exempel komma väl till pass inom biomedicinen.

–Balanssvårigheter är ett tidigt symptom på neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom. Istället för att människor behöver ta sig till doktorn, gå på ett rullband, filmas med kameror och sedan få resultatet analyserat skulle de kunna låna hem skon. Det skulle bli avsevärt mycket billigare för samhället, säger Isaac Skog.

För att uppmuntra till andra tillämpningar har projektet gjorts som ett "open source"-projekt. På hemsidan openshoe.org finns alla uppgifter som behövs för att konstruera en sko: ritningar, programmering och vilka kretsar som behövs.

Projektet drivs i samarbete med FOI och forskare vid Indian Institute of Science i Bangalore. Det var här Isaac och hans kolleger nyligen byggde in sin smarta sensor i klacken på en riktig sko. Projektet finansieras med 3,6 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Positionering Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt