Digitalisering

Svensk seger i virtuell racing

Roland Ehnström i sitt första pris, en Chevrolet HHR. Foto: Jay Ekkel, Simbin
Roland Ehnström i sitt första pris, en Chevrolet HHR. Foto: Jay Ekkel, Simbin

Det blev en svensk som tog hem världsmästerskapet i virtuell racing V-WTCC-finalen avgjordes på plats i Monza i helgen och vinnaren med 0.04 (!) sekunders marginal blev Roland Ehnström som kvalificerat sig till tävlingen genom sin vinst i sista delfinalen på Mantorp.

Publicerad

Tävlingen blev en riktig thriller. Bastien Bartsch från Frankrike och Ehnström växlade tätposition flera gånger i första heatet innan Ehnström till slut klockades som vinnare med bråkdelar av sekund.

Markus Könönen, finländaren som var mycket anonym i det första racet, vann tävling nummer två. Det räckte dock bara till tredje pallplatsen då Ehnström och Bartsch blev trea och tvåa – sammanlagt samma poäng – och skilda från varandra genom första heatets sluttider.

- Det var en enorm dramatik. Ehnström körde upp sig från åttonde till fjärde plats nästan på startrakan, säger Magnus ling från svenska spelutvecklarna Simbin, vars spel ligger till grund för turneringen.

Segern och förstapriset: En ny Chevrolet HHR, inte virtuell på något sätt med svenskt riktpris 239 900, kommenterar den erfarne sim-racingspelaren Ehnström så här:

- När jag vann svenska VGP (virtual grand prix) förra året trodde jag att jag nått höjdpunkten. Men sporten har tydligen höjt sig till nästa nivå och det ska bli spännande att se vad det blir för tävlingar i framtiden.

Final, Monza, V-WTCC results (2 race format)

Driver Nat Points

Roland Ehnström SWE 16

Bastien Bartsch FRA 16

Markus Könönen FIN 10

Tomislav Vladovic GER 7

Rudi Reinkort EST 7

Michael Storm NED 6

Marco Schade GER 6

Daniel Struck GER 5

Sven Eckhardt GER 3

Roman Meier GER 2

David Greco ITA 0

Elmar Erlekotte GER 0

Nils Naujoks GER 0

Danny Engels GER 0

Hendrik von Eye GER 0