Svensk revolutionerar SMS

2007-08-02 10:05  
Med tekniken shape writing känner mobilen igen orden på formen.

Snart kan du låta sms-tummen vila. Forskare från Linköpings Universitet har utvecklat ett mycket snabbare sätt att skriva på små skärmar.

Vill du skriva "hej"? Då låter du bara den lilla pekpennan glida igenom bokstäverna h, e och j på tangentbordet som finns avbildat på den tryckkänsliga skärmen. Det spelar ingen roll att pennan passerar en mängd andra bokstäver. Programvaran känner igen ordmönstret som bildas.

Den nya tekniken som kallas shape writing har utvecklats av Per Ola Kristensson, doktorand vid Linköpings Universitet och verksam vid University of Cambridge. Man behöver inte ens bemöda sig om att korsa bokstäverna noggrant. Det räcker om formen på ens skrift liknar den ideala formen för varje ord. På så sätt kan erfarna användare få upp farten rejält.

- Ungefär som handstilsigenkänning fast istället för handstil så igenkänns formen på orden användaren ritar, förklarar Per Ola Kristensson för nyteknik.se.

Hans tester visar att det går betydligt snabbare jämfört med att knappa med tummen eller att peka på pekskärmen på vanligt manér. Nybörjare klarar att skriva 25 ord i minuten efter en dryg halvtimmes träning. Bara 1 procent av orden blir fel. Lite mer erfarna testpersoner ökade takten till 45 ord per minut, medan den allra flinkaste deltagaren klarade 99 ord.

Per Ola Kristensson utvecklar nu idén tillsammans med sin handledare Shumin Zhai i det nystartade företaget Shape Writer i USA. Flera större mobilföretag uppges vara intresserade av tekniken.

- Tegic communications, företaget som skapade T9-systemet, har tjänat många miljoner på sin uppfinning och såldes sedan till American Online. Det är ett exempel på ett företag som har lyckats. Vi får se vad som händer med det här, säger Per Ola Kristensson till Corren.

T9 är den funktion som många telefoner använder för att gissa vad användaren vill skriva i sms eller e-post, när man bara använder sig av mobilens nio tangenter för hela alfabetet.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt