Svensk pump suger rent vid oljekatastrof

2003-12-04 07:26  
Svensk pump i franska vatten

Göteborgsföretaget Foilex är ett av bolagen bakom den ökande exporten av svensk miljöteknik. Efterfrågan stiger stadigt på företagets utrustning för oljesanering. Bakom framgångarna ligger en mångsidig pump, som klarar allt från vatten till tjockolja.

- Ända sedan jag började med detta har alla sagt att nu är marknaden mättad. Men behoven blir bara större och större, säger Anders Johansson, vd på Foilex.

Olyckor med oljeutsläpp verkar inte minska. Och nya marknader utvecklas hela tiden. Företagets omsättning har på ett drygt decennium ökat från 3 miljoner kronor till 14-15 miljoner.

- Så länge de gamla skorvarna till oljetankers är ute och kör har vi en marknad, säger Anders Johansson.

Franska marinen sanerar vid en oljeolycka 1999. I förgrunden syns det svenska företaget Foilex unika pump.
Det är bland annat utvecklingsländerna som har börjat värna mer om sin miljö. I takt med att ländernas levnadsstandard ökar byggs det hamnar och köps bilar. En ökad konsumtion av olja innebär ökade transporter av oljan, vilket i sin tur ökar risken för olyckor.

Anders Johansson har jobbat med pumpar sedan han tog sin examen.

1989 gick oljetankern Exxon Valdez på grund utanför Alaska och 30 000 ton olja läckte ut. Anders Johansson och tre andra experter flög över med en jumbojet full av saneringsutrustning från Kustbevakningen, Räddningsverket och ett pumpföretag från Göteborg.

Under fem, sex månader fick han se all tänkbar utrustning från hela världen användas under svåra förhållanden. Alla utrustningar saknade en vital komponent: en bra pump som kunde forsla bort oljan när den väl var insamlad.

Anders Johansson fick några idéer. Väl hemma satte han sig ner och ritade den nya pumpen och skickade in en patentansökan. Företaget registrerade han 1991.

I dag säljer företaget kompletta paket av utrustning som sanerar oljeutsläpp i havsvatten: en flytande oljeupptagare, företagets pump samt de dieseldrivna hydraulaggregat som driver den.

Det unika är den mångsidiga pumpen som klarar allt från vatten till tjock råolja. Pumpen bygger på en skruv och två rörliga runda skivor infällda i skruvspåret. Konstruktionen gör att pumpen kan flytta stora volymer trots att den går på lågt varvtal. Den fungerar särskilt bra till seg tjockolja, den får tag i den tröga massan och drar in den i pumpen.

I konstruktionen finns även klippande knivar som hackar sönder de kvistar och döda fåglar som kan följa med oljan.

Företaget har i dag sex anställda. Ett fyrtiotal agenter runt om i världen säljer utrustningen. Men själva tillverkningen sköts av svenska underleverantörer.

Niclas Köhler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt