Svensk pekskärm klarar flera fingrar

2010-02-09 23:00  

Ny Teknik har som första tidning fingrat på en ny typ av pekskärm från Lund. Tack vare en optisk pekteknik klarar den flera fingrar, samtidigt som den är tunn.

Nyp ihop fingrarna och bilden krymper. Förstora genom att föra isär fingrarna. Apples Iphone gjorde flerfingerpek – multitouch – till en het trend i såväl små som stora skärmar.

Ny Teknik har som första tidning testat en helt ny variant utvecklad av Flatfrog i Lund. Företagets 40-tummare är ett hyfsat smäckert bord där en pekkänslig glasskiva monterats ovanför en vanlig lcd-skärm.

–Ingen annan kan göra så här stora, tunna multitouch-skärmar i horisontellt läge, säger Jonas Hedre, vd på Flatfrog i Lund.

Och visst tar den kommandon från flera fingrar som samtidigt roterar bilder, bygger pussel och spelar enklare spel. Men man måste trycka ganska hårt för att skärmen ska reagera, och den klarar ”bara” fyra fingrar åt gången. Än så länge är det en prototyp.

–Nu förfinar vi elektroniken och optiken för att få bättre prestanda, säger utvecklingschef Ola Wassvik.

När 40-tummaren lanseras i slutet av året ska den klara 24 fingrar och kosta cirka 60 000 kronor. Företaget ser massvis med tillämpningar. Här är några:

• Restauranggäster kan beställa mat, spela spel och läsa nerladdade tidningar direkt i bordet.

• Casinobesökare kan spela med sig själva och mot varandra på pekbord.

• Hemma i soffan kan man styra musik, spel och film genom att fingra på soffbordet.

• Elever kan samarbeta kring interaktiva bord i klassrummet.

Inom utbildning har Flatfrog en partner i brittiska Promethean, som vill använda tekniken i sina hjälpmedel för undervisning. Företaget ingår i den grupp av internationella investerare som satsade 125 miljoner kronor i Flatfrog i januari.

Men Lundabolaget siktar även på den betydligt större pc-marknaden. Där är konkurrensen hård mellan olika tekniker för flerfingerpek. Serieentreprenören Christer Fåhraeus, som är styrelseordförande i Flatfrog, beskriver det som ett teknikrace om pris, prestanda och pålitlighet. Inte helt oväntat tycker han att företaget ligger bra till på alla fronter.

–Men priset kommer att bli helt avgörande, och våra skärmar blir betydligt billigare än den kapacitiva tekniken som bland annat Iphone använder, säger han.

Till att börja med gäller det att hitta en strategisk pc-partner.

Flatfrog:

Ort: Lund.

Grundades: 2007.

Antal anställda: 26.

Ägare: Sunstone Capital, Invus, Promethean, grundarna.

Riskkapital: 175 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Mer om: Pekskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt