Svensk ögonkamera avslöjar trött bilförare

2011-11-29 14:53  

På väg att somna bakom ratten? Nu lanserar det svenska företaget Tobii, känt för sina datorer som styrs med ögonen, en utrustning för att hålla koll på trötta förare.

Trötta och dåsiga bilförare är en stor trafikfara. Flera fordonsföretag utvecklar därför system som följer förarens ögonrörelser och som kan varna med till exempel en ljudsignal om föraren är på väg att nicka till.

Nu ger sig även det svenska företaget Tobii in på marknaden. Företaget, med rötter på KTH, har gjort sig kända för sina datorer som går att styra med ögonen och som i första hand säljs på handikappmarknaden.

Idag avslöjar företaget att man utvecklat en ny plattform som riktar sig till bilindustrin och som baseras på Tobiis teknik för ögonstyrning.

På en film visas hur systemet automatiskt identifierar förarens ögon även om hon eller han bär solglasögon. Sedan följer systemet ögonen, även om huvudet vrids i sidled och både i dagsljus och i mörker.

Enligt Tobii öppnar tekniken även för andra funktioner i bilen.

Bilstereon kan till exempel styras med ögonrörelser. Systemet kan känna igen en förare och göra inställningar i bilen kopplat till just den föraren. En annan möjlighet är att släcka ner instrument som föraren inte tittar på för tillfället.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt