Svensk mobilstudie växer till världsformat

2010-04-23 15:15  
Är den skadlig?

Storbritannien ansluter sig nu till den långtidsstudie av mobiltelefoners eventuella hälsorisker som startades i Sverige.

Undersökningen Cosmos ska studera sammanlagt 250.000 människors påverkan av mobiltelefoner under lång tid, 20 - 30 år. Det blir världens största mobilundersökning, med deltagande från fem länder.

Studien initierades av professor Anders Ahlbom vid Karolinska Institutet redan för fem år sedan.

- I Sverige medverkar 50.000 personer, berättar Anders Ahlbom. Danmark har 30.000 deltagare.

Nu ansluter sig Storbritannien och där hoppas man kunna intressera 100.000 personer för att delta i studien. Övriga länder som deltar är Finland och Nederländerna.

Tidigare studier har inte kunnat påvisa några samband mellan mobiltelefoner och ohälsa. Men dessa undersökningar har gjorts under korta tidsperioder.

- Ska vi verkligen få svar på frågan måste vi ta oss tid, säger Anders Ahlbom.

Nu hoppas man kunna se om det finns några samband mellan mobiltelefoni och exempelvis cancer, neurologiska sjukdomar som Alzheimers sjukdom men även ohälsa som huvudvärk och sömnsvårigheter.

I Sverige bekostas studien genom anslag från forskningsråden samt genom industrin via Vinnova. Med industrin menas Telia, Telenor och Sony Ericsson, som står för hälften av finansieringen. Anders Ahlbom hoppas framöver på finansiering från EU.

Håkan Abrahamson

Mer om: Alzheimers Cosmos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt