Svensk kritik mot att USA river upp lag om nätneutralitet

2017-12-15 07:31  
Med röstsiffrorna 3–2 beslutade USA:s radio- och telestyrelse FCC att riva upp lag som garanterar nätneutraliteten i landet. Foto: TT

Svenska stadsnätsföreningen, vars medlemmar till största delen är kommunala bredbandsnät, är mycket kritisk till att USA:s kommunikationskommitté FCC:s beslutat att riva upp reglerna om lika villkor på internet.

"Beslutet kan liknas vid ett internets bokbål. Det är ett allvarligt hot både mot demokratin men även mot den fortsatta digitaliseringen", säger Mikael Ek, vd på Svenska stadsnätsföreningen, i ett pressmeddelande.

Att FCC röstade nej till nätneutralitet innebär att nätoperatörer tillåts prioritera enskilda sajter och företag – och inte längre förbjuds att sinka kopplingarna till andra.

Enligt Ek är öppenhet, både i it-infrastrukturen och på internet det som närmast kan liknas vid en svensk standard.

"Men beskedet från USA visar att nätneutralitet inte är något som vi ska ta för givet utan måste fortsätta värna om", säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt