Svensk it står för en procent av klimatpåverkan

2014-06-10 12:12  

It-sektorn står för 1,2 procent av Sveriges klimatpåverkan. 70 procent kommer från personlig utrustning och 30 procent från datahallar.

Det är Telia Sonera, Ericsson och KTH som presenterar uppgifterna om it-sektorns klimatpåverkan, utifrån forskning vid Centre for Sustainable Communications, CESC, på KTH.

It-sektorns klimatpåverkan uppgår enligt ett pressmeddelande till 160 kg koldioxid per invånare och år, vilket motsvarar utsläppen från en bilresa på cirka 70 mil.

I beräkningarna ingår it-infrastruktur och tillverkning och användning av utrustning som datorer, mobiler, surfplattor, modem med mera.

Forskarna konstaterar att det i teorin skulle gå att sänka energiförbrukningen med 75 procent om man omedelbart kunde ersätta all utrustning med den senaste tillgängliga tekniken. Problemet är att tillverkningen av utrustningen står för en väsentlig del av klimatpåverkan, och det är därför en balansgång mellan att byta till den senaste tekniken och att förlänga livslängden för existerande utrustning.

Ytterligare en aspekt av it-sektorns klimatpåverkan är möjligheten att minska exempelvis resande genom ökad användning av elektronisk kommunikation.

Telia Sonera säger sig ha minskat sina utsläpp för resor och kontor med mer än 50 procent genom användning av teknik för möten och arbete på distans.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt