Svensk Iphone-betalning drar in 75 miljoner kronor

2011-10-25 23:00  
Den svenska tjänsten Izettle gör om mobilen till en kortterminal. Foto: Jörgen Appelgren

Det svenska företaget Izettle, som gör Iphone till en kreditkortsterminal, tar nu in 75 ­miljoner i riskkapital.

Det är riskkapitalbolagen Index Ventures och Creandum som tillsammans med Charles Dunstone, vd och grundare av Carphone Warehouse, ­investerar drygt 75 miljoner kronor i Izettle.

Tjänsten som lanserades i augusti innebär att vem som helst med en Iphone eller Ipad kan ta emot betalningar via Visa- och Mastercardkort med chip, utan fasta kostnader. En kortläsare som ansluts till mobilen kan användas och ger då högre beloppsgränser än vid manuell inmatning av kortuppgifterna. Betalningen signeras dock alltid på pekskärmen.

Inledningsvis fungerar Izettle bara i Sverige, men siktet är inställt på världsmarknaden eftersom chipkort bygger på en standard som används i de flesta länder utom USA.

I USA finns sedan tidigare en motsvarande tjänst som heter Square och bygger på standarden med magnetremsa.

Meningen med investeringen är att den ska användas för expansion till nya marknader.

I samband med investeringen ut­ökas Izettles styrelse med Ben Holmes från Index Ventures och Johan Brenner från Creandum.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt