Svensk insatsstyrka kan flyga Antonov

2005-12-22 13:46  
Antonov Ruslan

Regeringen sa i tisdags preliminärt ja till ett svenskt deltagande i den Natoledda flygburna insatsstyrkan Salis. I väntan på att transportflygplanet Airbus A400M blir klart får insatsstyrkan flyga inhyrda Antonov Ruslan.

Antonov An-124
Regeringen har uttalat sig principiellt för ett deltagande i den flygburna insatsstyrkan med deltagare från 15 länder. Andra icke-natomedlemmar i Salis är Finland.

Styrkan ska kunna sättas in vid internationella oroshärdar. Nato har specificerat en avgångstid inom 72 timmar.

I väntan på att det militära trupptransportplanet Airbus A400M blir klart för insats 2012 har Nato beslutat hyra fem eller sex av världens största transportplan, Antonov 124 Ruslan. Kontraktet är på upp till en miljard euro.

Antonovplanen har byggts vid Antonovfabriken i Ukraina och hyrs ut av fabrikens flygbolag Antonov Airlines tillsammans med ryska bolaget Volga-Dnepr under tre år. Planen stationeras i Leipzig eller Halle i östra Tyskland. Flygningarna ska kunna starta tidigt nästa år.

Antonov 124, som flög första gången 1982, visades första gången i väst vid flygutställningen i Paris 1985. Planet har byggts i ett flertal exemplar och genomfört mängder av tungtransporter i luften. Rekordtung var en generator som 1993 flögs med en An-124. Den vägde över 130 ton. Planet har nu uppgraderats för att kuna ta laster om max 150 ton.

Ett ännu större plan är Antonov 225, som dock bara byggts i ett enda exemplar. Efter att ha stått på marken i mer än tio år har detta jätteplan åter börjat användas av Anotov Airlines.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt