Svensk forskningssuccé om 3d blir bolag

2015-03-30 14:01  

Stärkta av trenden mot 3d-digitalisering har forskarna bakom det svenska visualiseringsbordet bildat bolag kring tekniken.

För fem år sedan gjorde ett svenskutvecklat visualiseringsbord succé över hela världen. Tevebolag och presidenter flög till Linköping för att få en demonstration av hur avlidna personer kan obduceras utan ett enda snitt görs i kroppen. Här stod då den första versionen av ett visualiseringsbord som utvecklats av forskare vid Norrköpings Visualiseringscenter. Det medicinska bordet tillhandahålls numera av medicinteknikföretaget Sectra.

Men forskarna vid visualiseringscentret har fortsatt att utveckla tekniken för andra användningsområden. Under namnet Inside Explorer har den under senare år tagit steget in på många av världens mest prestigefulla museer. Dit hör British museum och Natural History Museum i London, USA:s Nationalmuseum Smithsonian samt The Field Museum i Chicago. I Sverige används bordet bland annat på Medelhavsmuséet.

Med ett 20-tal kunder i ryggen har nu forskarna bildat bolaget Interspectral runt tekniken.

- Den senaste tidens utveckling inom 3D-digitalisering har skapat ett enormt intresse från världens museer. De ser stora möjligheter att göra sina samlingar tillgängliga digitalt, säger vd Thomas Rydell.

Just nu ligger fokus på museer och utbildning. Framöver ska tekniken utvecklas för att även passa andra områden.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt