Svensk digitalbox hyllas av Pagrotsky

2005-11-18 15:10  
Prispressare

– Lagom till övergången från analog till digital-tv i Motala finns nu den första godkända folkboxen under 500 kronor i handeln. Jag är glad över att priserna på digitalboxarna i stort sett har halverats sedan årsskiftet, säger utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky.

Skål för låga priser!
På fredagseftermiddagen bjöd han detaljhandelskedjan Elgiganten och digitalboxtillverkaren Emitor på champagne på kulturdepartementet.

Det var ett löfte från i våras att bjuda på champagne till dem som säljer den första godkända digitalteveboxen för under 500 kronor.

Det är Emitors nya Smartbox T10 som tog priset. Boxen är godkänd av Teracom för att ta emot alla de fria digitaltevekanalerna, den fungerar med alla teveapparater, den är lätt att installera - och den kostar bara 499 kronor hos Elgiganten.

- Det här är mycket välkommet besked för landets konsumenter. Dessutom har utbudet i övrigt breddats så att det nu finns flera boxar med inspelningsmöjligheter och tv-apparater med inbyggda boxar, säger Leif Pagrotsky i ett uttalande.

Emitor har tre digitalteveboxar i sitt sortiment - T10, T20 och den kommande T30.

Lars Westergren, vd Emitor.
Konstruktionen har gjorts av Linköpingsföretaget 27M Technologies, som är specialiserade på digitalteveboxar. Grundarna där kommer alla från Nokias nedlagda digitalboxtillverkning.

Emitor tillverkar sina boxar vid den egna fabriken i Årsta i Stockholm. Emitor har ett brett produktutbud, men digitalboxar är den största produktgruppen i dag. Emitors vd Lars Westergren sade på presstillställningen hos Leif Pagrotsky att han räknar med att sälja 20.000 digitalboxar i år och ett par hundra tusen nästa år.

Emitors aktie handlas på Stockholmsbörsens handelsplats Nya Marknaden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt