Svensk design på fyra hjul

1999-09-15 13:00  
Bäst design i Sverige har fyrhjulingar från Trollhättan, Göteborg - och Huskvarna. Det tycker i alla fall Svensk forms jury som delar ut designpriset Utmärkt svensk form.
 
En av årets tre pristagare är Husqvarnas självgående gräsklippare Auto Mower. Att den jobbar av sig själv, är ljudlös och inte lämnar några avgaser är några av de egenskaper som nämns i juryns motivering.
 
Den självgående gräsklipparen är ett bra exempel på svensk industridesign. Av de 73 produkter juryn har valt att uppmärksamma är 26 i kategorin industridesign.
 
- I år har fler industriprodukter än vanligt valts ut. Juryn tar bland annat hänsyn till hur användarvänlig produkten är, tillverkningsprocessen, materialet, ergonomin och estetiken, säger juryns sekreterare Caroline Palmstierna.
 
Bland de produkter som nu visas på Skeppsholmen i Stockholm finns skruvmejslar, en anestesiapparat och en svetspistol för plastslangar. Och så Staffan Preutzs glasögon som saknar traditionella bågar och istället sätts fast på tinningen. Glasögonen fick ett hedersomnämnande av juryn.
 
- Det är fantastiskt kul att få ett pris av den här digniteten. Glasögonbranschen följer modesvängningarna och eftersom modet utan skalmar ännu inte finns på jorden behöver glasögonen allt stöd de kan få, säger Staffan Preutz.
 
För 50 år sedan konstruerade Nisse Strinning den första Stringhyllan. Det uppmärksammar juryn genom att för första gången dela ut ett särskilt klassikerpris: "Nisse Strinning har fortfarande förmågan och kraften att utveckla sitt koncept".
 
Husqvarnas gräsklippare delar designpriset med två andra fyrhjulingar.
 
En mycket diplomatisk jury valde att premiera både Saab 9-5 kombi och Volvo S80.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt