Svensk byggapp lockar amerikanska investerare

2016-11-21 15:05  
Adjöss till papprena på byggena runt om i världen – det är målet för den svenskutvecklade byggappen Icontrol. Foto: Icontrol

Svenska Icontrol siktar på att deras app ska kunna ersätta allt pappersarbete ute på byggarbetsplatsen. Nu investerar acceleratorn 500 startups 1,5 miljoner i projektet.

”Skriv aldrig ett protokoll igen” – det är budskapet som möter den som besöker den svenska byggappen Icontrols hemsida.

Syftet med appen är att det göra det enklare för personalen på ute byggarbetsplatser att samla och dela all den projektdokumentation som skapas under produktionen.

Genom att erbjuda färdiga protokoll för exempelvis skyddsronder, försyner och avvikelser kan appen spara både tid och mycket pengar åt byggföretagen, uppger Icontrol.

Några som tror på idén är affärsacceleratorn 500 Startups, som nu investerar motsvarande drygt 1,3 miljoner svenska kronor i Icontrol – vilket blir företagets första investering.

Investeringen innebär också att Icontrol kommer att delta i 500 Startups accelatorsprogram i San Fransisco, som löper från november 2016 till februari 2017.

Programmet har ambitiösa mål: Inom loppet av några månader ska Icontrol öka sin omsättning med uppemot 400 procent.

– Det är väldigt spännande. 500 Startups är en chans för oss att öka utvecklingstakten och ta ett första steg in i en ny marknad, därför är det viktigt att vi gör det mesta av programmet. När vi nu deltar i den här satsningen får vi tillgång till hela nätverket inom 500 Startups och alla som jobbar där, säger Alexander Selling, vd och medgrundare till Icontrol.

Appen togs från början fram som en del av ett projekt med stöd från Svenska byggbranschens utvecklingsfond, SBUF. I dag använder Skanska, JM och flera andra svenska byggföretag programmet.

En självständig undersökning som genomfördes av JM under 2015 visade att arbetstiden minskade med hälften – samtidigt som byggfel kunde åtgärdas tidigare i processen – på de byggarbetsplatser där man använde appen, skriver Icontrol i ett pressmeddelande.

För närvarande genomför bolaget pilottester av sin programvara i USA. Nu ligger en internationell lansering av appen runt hörnet.

– Vår vision är att skapa en branschstandard för all dokumentation inom byggbranschen – och jag känner att vi är på god väg att göra det, säger Alexander Selling.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt