Svensk ai ska bekämpa falska nyheter

2017-09-05 11:54  
Dr. Ather Gattami vill använda artificiell intelligens för att bekämpa falsk nyhetsrapportering. Foto: Jörgen Appelgren

En ny svensk startup ska ta sig an falsk nyhetsrapportering med artificiell intelligens. Bakom bolaget finns ett ”matematiskt underbarn”.

Efter det amerikanska presidentvalet ifjol blev det uppenbart att något måste göras. Dr. Ather Gattami bestämde sig för att ta upp kampen mot osann rapportering, med hjälp av artificiell intelligens.

Systemet ska studera data, både nutida och historiska, för att sedan avgöra hur sannolikt det är att en nyhetsartikel stämmer överens med verkligheten. Det ska med en kombination av neuralt nätverk och egenutvecklad teknik.

– Vi ska bygga en relationsdatabas med artiklar och händelser där den artificiella intelligensen får hålla reda på nyckelord och fraser och skapa en trendanalys mellan olika ämnen, säger Gattami.

Tanken är att den artikel som bedöms får ett betyg mellan 0 och 100. Är betyget exempelvis 90 är sannolikheten att artikeln är korrekt väldigt hög. Om den däremot får 10 av 100 är den antagligen falsk.

Ather Gattami är ny i startupvärlden, men inte många kan stoltsera med hans cv. När han var 12 år flydde han med sin familj från Bagdad i Irak. Tio år senare tog han examen i teknisk fysik på Lunds Tekniska Högskola. Som 22-åring var han den yngsta studenten någonsin att lyckas med det på LTH. Vid 26 var han klar med sin doktorsavhandling i reglerteknik.

Därefter har han forskat på MIT och på KTH och ligger bakom fler än 20 patent hos bland andra Ericsson och Scania. När Gattami disputerade kallades han ”matematiskt underbarn” av Sydsvenskan.

Han medger att han alltid haft lätt för matematik, men påminner om att det inte är hela förklaringen.

– Jag har valt att stanna hemma många helger när mina vänner gått ut. Och då hatar jag ändå att plugga.

Han rör sig fortfarande i den akademiska världen, som forskare vid Swedish institute of Computer Science (SICS), men har också bestämt sig för att göra affär av sina idéer. Bolaget som med artificiell intelligens ska bekämpa falsk nyhetsrapportering heter Bitynamics.

Ather Gattami säger att ny teknik och lägre priser gjort idén möjlig att genomföra.

– Idag kan man köra mer avancerade algoritmer med billigare distribuerade beräkningar, tack vare öppna tjänster som Amazon Web Services eller Microsoft Azure.

Hur ska ni göra för att samla in all data?

– Det kan vi göra redan i dag utan någon större investering. Men vi vill samarbeta med större aktörer. Man får bygga en infrastruktur med en stor databas och tråla internet på information. Det finns många artiklar där ute.

– Å andra sidan, om vi skulle ha stöd för alla språk samtidigt kan det bli mycket data. Då behöver vi ha resurser.

En del rapportering kan vara korrekt och sann, men selektivt utvald för att ge en felaktig bild av verkligheten. Hur ska ni hantera det?

– Det har du helt rätt i. Men om statistiken missbrukas så ska den bemötas och peka på att det också finns siffror som visar en helt annan trend. Jag tänker mig att man kanske kan ha en mer levande analysservice som hjälper läsaren att hitta rätt.

Hur ska er tjänst synas? På vilka sajter?

– Det ska inte spela någon roll. Till viss del är det språkrelaterat: det är enklare att samla in data på engelska än på finska. Men utöver det finns ingen begränsning. Facebook skulle mycket väl kunna köpa vår tjänst, precis som Ny Teknik. Vi har redan flera tidningar som är intresserade.

Var i processen befinner ni er nu?

– Vi har färdiga algoritmer som kan bygga samband mellan data, men vi vill ta in kapital för att kunna bygga upp infrastrukturen.

När fick du den här idén?

– Jag har alltid haft ett intresse för att lära mig nya saker, men vill inte lägga en massa tid på att verifiera vad som är korrekt och inte. Jag kan titta på en partiledardebatt och man hör dem komma med påståenden och siffror och man har ingen aning om något av det de säger stämmer. Det hade varit så kul om man hade kunnat bedöma det i realtid.

Som en temperaturmätare som stiger eller sjunker beroende på sanningshalt?

– Exakt! Rött när man kommer med felaktigheter och grönt om man håller sig till sanningen.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt