Svensk 3g-utbyggnad en supersuccé

2010-09-08 09:21  

UPPDATERAD: Den en gång så kritiserade utdelningen av 3g-tillstånd i Sverige får nu beröm. <br/>– Det är den mest framgångsrika tilldelning av frekvenstillstånd i världen någonsin, säger Bengt Nordström, vd för konsultföretaget Northstream.

Bengt Nordström konstaterar att Sverige näst efter Malta idag har högst befolkningstäckning med 3g i Europa och högst penetration av mobilt bredband i världen.

– 3g-utbyggnaden i Sverige med 10.000 till 12.000 sajter och 15.000 till 20.000 basstationer har kostat omkring 30 miljarder kronor, utan att staten lagt en enda skattekrona, säger han.

Det var i december 2000 som PTS genomförde utdelningen av tillstånden, och överraskade alla med att låta Telia bli utan.

– Jag beundrar Telia som operatör idag, och jag tror att det var enormt värdefullt för Telia att någon skakade om företaget och sa "ni är inte Televerket längre!", säger Bengt Nordström.

Medan de flesta andra länder använde sig av auktioner för tillstånden, var det en tävling om täckning som gällde i Sverige.

Auktionerna i andra länder drog in enorma summor pengar till statskassorna – sammanlagt omkring 100 miljarder dollar enligt Bengt Nordström, men blev samtidigt betungande för operatörerna.

I Sverige förband sig de som vann i stället att täcka 8.860.000 fast bosatta i Sverige – drygt 99 procent av befolkningen. Utbyggnaden skulle vara klar sista december 2003, men först i december 2006 klarade operatörerna täckningskravet.

Bengt Nordström påpekar nu att 3g-näten lagt grunden för en mycket god utbyggnad av de nya 4g-näten, eftersom det mest kostsamma är de fasta installationerna med bodar, master, kyla, elförsörjning med mera.

– Mest betong vinner, säger han.

Med facit i hand blev resultatet i Sverige alltså bra. Och Bengt Nordström, som med sitt bolag Northstream har världens stora mobiloperatörer som kunder, är kritisk till frekvensauktioner.

– Spektrumauktioner har alltid varit ett elände och skapat mer oreda än nytta för marknaden. De som förespråkar dem verkar se frekvenser som vilken annan vara som helst, som stål eller vete, och ser inte vilken sorts bransch det gäller, säger han och fortsätter:

– De började användas på 1990-talet, och jag tror att det var när trycket på telekombranschen ökade och lobbying kring teknik och regler blev intensivare, som myndigheter tog ett steg tillbaka och såg auktioner som ett mätbart sätt att hantera tilldelning av spektrum.

- - -

Anm. Nästa år är det dags för tilldelning av frekvenser på det heta 800 MHz-bandet. vilket i praktiken mest kommer att användas för 4g.

PTS har just presenterat förslag för regler till en auktion, med inslag av täckningskrav som ska ge bredband till bredbandslösa.

Mats Lewan

Mer om: umts Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt