Svartholm Warg i ny intrångshärva

2014-09-02 15:25  
Gottfrid Svartholm Warg Foto: TT

29-årige Gottfrid Svartholm Warg står inför rätta just nu i Danmark. Han är tillsammans med en 21-årig dansk åtalad för det största dataintrånget i landets historia.

De två männen riskerar ett maxstraff på sex år för att allvarligt ha stört viktiga informationssystem, för att ha tillskansat sig affärshemligheter och för grov skadegörelse. Intrången har bland annat skett i den danska polisens system och stordatorsystem som tillhör outsourcingleverantören CSC.

Enligt åklagaren skedde intrången i april 2012. Bland bevisen finns en chattkonversation mellan två personer som kallar sig Advanced Persistent Terrorist Threat respektive My Evil Twin. Det är nu upptill åklagaren att verkligen bevisa att det är dansken och Gottfrid Svartholm Warg som står bakom namnen.

Intrången ska ha skett under en period av fem månader och de ska ha börjat med att angriparna tog sig in via sårbarheter i CSC:s stordatorer, och vidare in i system som tillhör såväl den danska polisen som det danska Skatteverket och det danska personnummerregistret, CPR-kontoret.

CSC, en av världens största outsourcingleverantörer, ska inte ha märkt intrånget. Nu överväger den danska Rikspolsstyrelsen att i sin tur polisanmäla CSC för att reda ut ansvarsfrågan, skriver Berlingske Tidene.

Miljontals personnummer stulna

Vid det danska intrånget kom förövarna över miljontals personnummer och körkortsuppgifter. Däremot har det inte gått att klarlägga om uppgifterna har missbrukats i någon form.

Gottfrid Svartholm Warg är en av grundarna till fildelningssajten Pirate Bay och han dömdes förra året för ett stort svenskt dataintrång. Det handlade då om stulna data från Skatteverket som han ska ha kommit över via ett stordatorhack mot CGI (som vid tidpunkten hette Logica).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt