Svarta tavlan full av färg

2009-05-05 23:00  
Eleverna på Rågsvedsskolan använder sin Activboard under ledning av klassföreståndare Robert Rosenholm. Foto: Camilla Svensk

Längst fram i treornas klassrum på Rågsvedskolan hänger en skrivtavla. Men det är ingen svart tavla. De interaktiva tavlorna har på kort tid tagit över i den svenska skolan.

De två största märkena, Smartboard och Activboard, har tillsammans erövrat nära 8?000 svenska klassrum.

Den stora skärmen känner av trycket från en speciell penna och skriften projiceras direkt på tavlan från en projektor i taket. Allt som skrivs kan sparas på datorn.

Och allt som finns på datorn kan visas upp, bilder, filmer och dokument. Hela internet dyker upp med ett klick.

-?Och det går på en sekund att förbereda inför lektionen. Ska vi ha läxförhör, kan jag bara lägga över matteuppgifterna direkt från Excel, i?stället för att stå och skriva allting på whiteboarden, säger Robert Rosenholm som är klassföreståndare för klass 3 "Atlanten".

Barnen vet hur skrivtavlan fungerar men blir ändå imponerade när Robert Rosenholm markerar en bokstav i ett ord, och "lyfter" iväg det med pennan. Det hörs ett kollektivt "wow".

"Visa tärningen!" ropar barnen.

Tärningen är en räkneövning där ett antal tärningar slumpas fram, och barnen tävlar i att räkna ut summan.

Att den är ljuskänslig tycker däremot eleverna är dumt, "och den är inte bra när den inte funkar".

-?Många lärare har liksom jag valt att behålla whiteboarden i klassrummet, säger Robert Rosenholm. För ibland kraschar ju faktiskt en dator.

Smartboard och Activboard

Smartboard och Activboard, har tillsammans 80 procent av världsmarknaden för interaktiva whiteboards.

Activboard går att hitta i drygt 500 svenska skolor.

Smartboard finns i cirka 740 skolor. Den har en mjuk yta, och det behövs ingen specialutformad penna för att skriva på den. Det räcker att man drar på ytan med ett finger.

Emelie Ahlstrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt