Svart låda avslöjar hajens hemligheter

2014-03-03 13:41  
Rörelsesensor och videokamera på kamtandhajens fena. Foto: Mark Royer/University of Hawaii

Med färdskrivare på fenorna och matsmältningssensorer i magarna ska hajar i vilt tillstånd ge en bild av livet för havets mest fruktade rovdjur.

Studier av hajar har ofta gjorts i akvarier eller av dykare som följt hajar kortare perioder. För första gången har nu forskare vid universiteten i Hawaii och Tokyo försett hajar med avancerad mätutrustning som ger data om hur de rör sig i vilt tillstånd under långa perioder, och vilka byten de föredrar och hur de smälter födan.

En kombination av treaxliga accelerometer-magnetometer-loggar kombinerade med minivideokameror har monterats på hajarter som rör sig ytligt i kustnära områden, dels på sådana som rör sig i djupen över stora områden i oceanerna.

Redan har man noterat rörelsemönster som tidigare varit helt okända. Exempelvis finns bilder på hur hajar rör sig i repetitiva mönster över havsbotten. Även hajarnas sätt att simma, med kraftfulla eller glidande rörelser, har kunnat visas för första gången.

Matsmältningen mäts med utrustning som hajarna svalt och där skillnader i elektriskt motstånd ger en indikation om de olika faserna, från tom mage, födointag, matsmältning och tömning. Fenomenet är detsamma för tonfisk.

Genom att studera dessa rovdjur, som utgör toppen av näringskedjan, hoppas forskarna bättre kunna förstå energiflödena i oceanerna, hur utrotningshotade arter kan skyddas och i förlängningen öka människors välbefinnande, uttrycker Carl Meyer vid Hawaiis institut för marinbiologi.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/UHDOAmXRw-0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: Svarta lådan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt