Svanbergs nya fiende

2008-10-09 13:03  

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg har upptäckt en ny motståndare. Huawei, Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens är inte de enda konkurrenterna. Svanberg varnar nu för att ett annat bolag.

Carl-Henric Svanberg har under det senaste året pekat ut den kinesiska leverantören Huawei som Ericssons värsta konkurrent.

Men så icke längre.

I samband med Ericssons senaste globala chefskonferens, som är det tillfälle då koncernens strategi diskuteras och beslutas, dök ett nygammalt namn upp - Cisco.

"Kanske blir Cisco med sin ip-kunskap Ericssons svåraste konkurrent om några år. Klart är i alla fall att Huawei, Alcatel-Lucent och Nokia-Siemens inte är de enda konkurrenterna."

Så rapporteras det från strategikonferensen i personaltidningen Kontakten.

Det som står i Svanbergs egen personaltidning är aldrig någon slump, utan något som granskats noga av informationsavdelningen.

Cisco nämns på ytterligare några ställen i rapporteringen efter strategikonferensen. På ett annat ställe står:
”Och i ip-världen finns flera konkurrenter. Farligast kan Cisco bli. De kan ip, satsar på ip-tv och har erfarenhet av systemintegration. Alcatel-Lucent är den andra stora konkurrentern. Deras strategi är lik Ericssons och de har en position inom ip-tv.”

I samband med förra årets rapportering från strategikonferens nämndes Cisco bara en enda gång, och då bara som ett exempel på företag som köpt andra företag.

Förklaringen till att Cisco åter tas upp som möjlig huvudkonkurrent är att Ericsson jagar tillväxt, och därför betonar satsningen på ip-nät mer än tidigare.

Intressant i sammanhanget är att Huawei redan ser just Cisco – och inte Ericsson – som sin största konkurrent.

Mer om: Cisco Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt