Svanberg varnar för överentusiasm

2008-10-20 09:04  

Ericssons försäljning ökade med 13 procent. Strax före klockan tio hade aktiekursen stigit med 18 procent. Men vd Carl-Henric Svanberg varnade för överentusiasm på förmiddagens presskonferens

-Försäljningen ökade med 13 procent under kvartalet med stark utveckling i alla regioner utom Västeuropa, säger Carl-Henric Svanberg på dagens presskonferens.

-Men bli inte för entusiastiska över de starka försäljningssiffrorna under det tredje kvartalet, varnade vd Carl-Henric Svanberg analytiker och press på förmiddagens webbsända presskonferens.

Ericsson skulle ha presenterat rapporten först på fredag, men valde att visa alla siffrorna redan på måndagsmorgonen. Analytikernas prognoser var för långt från det riktiga resultatet, så Ericssons valde att gå ut med siffrorna så fort de var klara.

Svanberg rapporterade om bruttomarginalen var högre än samma kvartal förra året och stabil jämfört med föregående kvartal:

-Vi börjar se positiva effekter av de kostnadsbesparingar vi gör. Vår finansiella ställning är stark med en god nettokassa och hög betalningsberedskap, säger han.

Svanberg ser inte heller någon effekt av den finansiella krisen under det tredje kvartalet.

- Våra kunder är i allmänhet finansiellt starka. Dessutom är utnyttjandegraden i telenäten hög och trafiken ökar starkt. Under den nuvarande finansiella oron är det dock svårt att förutsäga hur operatörer kommer att agera och i vilken utsträckning konsumenternas utgifter för teletjänster kommer att påverkas.

Men han tänker fortsätta att skära i kostnaderna.

- Programmet för att sänka våra kostnader går enligt plan. Vi har tagit mer än de tidigare annonserade omstruktureringskostnaderna. Givet nuvarande marknadsförhållanden kommer vi dock att fortsätta göra kostnadsanpassningar även i fjärde kvartalet, men i något lägre takt.

Och han vågar inte tro på annat än nolltillväxt på marknaden för mobil infrastruktur.

- Vi tror på en långsiktig positiv utveckling för vår bransch, men nu när vi blickar in i 2009 fortsätter vi att planera för nolltillväxt och vi har åtgärder i beredskap om förhållandena blir tuffare, säger Carl-Henric Svanberg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt