Svanberg petad från it-tronen

2005-05-25 07:00  
Detroniserar Svanberg

För tredje året i rad rankar Ny Teknik makthavarna i den svenska it- och telekombranschen. De 50 i toppen är företagsledare, tekniker, politiker och opinionsbildare. I år får Ericssons hyllade ledare Carl-Henric Svanberg lämna tronen till förmån för entreprenören och tidigare internetrebellen Niklas Zennström.

Få kan mäta sig med Niklas Zennströms företag SKype när det gäller att skapa uppmärksamhet och hajp.
Foto Stefan Wallgren

Visserligen leder Carl-Henric Svanberg fortfarande Sveriges största och viktigaste it-företag, men efter några stormiga år är dramatiken kring företaget inte lika stor.

Carl-Henric Svanberg har visat sig duktig på att leverera goda ekonomiska resultat. Men frågan är hur duktig han varit på att ta hand om den för företaget så viktiga kinesiska 3G-marknaden.

Elaka tungor säger att företrädaren Kurt Hellström gick hem betydligt bättre i Mittens rike.

Men Carl-Henric Svanberg har tecknat utvecklingsavtal med kinesiska mobiljätten ZTE, vars teknikchef i Sverige, Yonghong Gao återfinns på plats 29 på listan.

Tyvärr har Carl-Henric Svanberg lika dåligt facit när det gäller jämställdheten i toppen som förra året. Med något enda undantag är det medelålders män han valt att ha som toppchefer.

Hajpat företag
I stället är det internettelefonikungen Niklas Zennström som toppar året makthavarlista i it- och telekomvärlden.

Han kan givetvis inte mäta sig med den tidigare ettan när det gäller omsättning eller antalet anställda han basar över. Men få kan mäta sig med hans företag Skype när det gäller att skapa uppmärksamhet och hajp.

Med snart tre miljoner samtida användare över hela världen och över 100 miljoner nedladdningar av sitt internettelefoniprogram har han fått ögonen på sig från både telefonioperatörer och lagstiftare.

Han skolades i början av sin karriär hos mediemogulen Jan Stenbeck och är hungrig på att krossa monopol. Till sin hjälp har han p2p-teknik för kommunikation direkt från dator till dator. Samma teknik som den han använde för att skrämma slag på skivindustrin i fildelningsprogrammet Kazaa.

Nu hoppas han skriva om reglerna för telefonin med hjälp av det öppna internet. Idén är att det är lika omöjligt att ta betalt för samtalsminuter i telefonen som för e-post på datorn. Pengar ska Niklas Zennström i stället tjäna på koppling till det traditionella telefonnätet och andra kringtjänster.

Men det är bara början. Nästa steg är att även ta plats i mobiltelefonen och på så sätt ta upp kampen också om operatörernas värdefulla mobilkunder. Hur Zennström och andra teknikinnovatörer skriver om reglerna för telefonin måste Marie Ehrling (4) ta ställning till under året när hon ska ta till krafttag för att banta Telias personalstyrka.

Nykomlingar på tio-i-topp
På tio i topp finns också två nykomlingar som är med och ritar om kartan för musik- och filmbranschen. Coding Technologies entreprenör Lars Liljeryds (8) teknik för att komprimera musik med bättre ljudkvalitet gör det möjligt att sälja musik via mobilnäten. Den har fått fäste hos de flesta spelarna i branschen.

Rasmus Fleischer (9) får representera en av de starkaste folkrörelserna på internet. Genom organisationen Piratbyrån lobbar han gentemot politiker och press mot förslaget att kriminalisera privatkopiering av musik via nätet. Samtidigt driver organisationen en av världens största piratsajter som hjälper till att fylla bredbandsnäten.

På sin sida i kampen har han Jonas Birgersson (36) som ägnade första maj till att tala för piraternas sak.

På andra planhalvan sitter film- och spelindustrins representant, Henrik Pontén (42). Han har tagit infiltratörer och kronofogden till sin hjälp för att komma åt kopieringen.

Marianne Treschow (7) har blivit ordinarie generaldirektör efter ett års vikariat på posten. I år ska hon ta både olydiga 3G-operatörer i örat och få ordning på marknaden för ip-telefoni. En lagstiftning Niklas Zennström (1) kommer att göra allt för att slippa drabbas av.

Här är topplistan:

1: (9) Niklas Zennström, 39. "Monopolrundaren" Rider till toppen av maktlistan på sitt företag Skypes hajp som aldrig varit större. Med potential att rita om telekomkartan med p2p-teknik för prat har han fått både lagstiftarnas och teleoperatörernas uppmärksamhet. Under året har han också fått bitarna på plats för samtal mellan Skype och det vanliga telefonnätet. Nu gäller det för den forne internetrebellen, som tidigare skakat om skivindustrin med sitt Kazaa, att visa att han både kan tjäna pengar och hålla den kvalitet betalande kunder kräver.

2: (1) Carl-Henric Svanberg, 53."Telekomjätten" Ericssons vd åker ner från förstaplatsen, eftersom dramatiken kring företaget är över - för den här gången. Han leder fortfarande landets i särklass viktigaste it- och telekombolag, med 21 000 av koncernens totalt 50 000 anställda på plats i Sverige. Ericssons betydelse för såväl inriktningen på den svenska forskningen, som för svenska underleverantörer, står liksom tidigare i en klass för sig. Men vi fortsätter att förundras över hans maktlöshet när det gäller att rekrytera kvinnor till ledande positioner.

3: (2) Ulrica Messing, 37. "Förvaltaren" It-ministern ska snart presentera den försenade it-proppen. Nu har hon chans att göra verkstad av allt snack. Utredningar har hon tillsatt - de konkreta satsningarna är få. Men den formella makten över landets it-politik har hon. Och ett starkt nätverk, tack vare de it-politiska grupperna hon tillsatt. Månne ett smart sätt att slippa kritik?

4: (19) Marie Ehrling, 50. "Kundvännen" Telia Soneras Sverigechef klättrar på listan inför det stundande stålbadet. Hon tvingas spara 4-5 miljarder på tre år, tusentals ska sparkas. Kämpar sedan tidigare med mastodontuppdraget att få telekolossen mer kundvänlig.

5: (3) Eva-Lotta Löwstedt-Lundell, 39."Inköparen" Chefen för Statskontorets it-upphandling är en mäktig aktör med inflytande över ramavtal värda cirka sex-sju miljarder varje år. Kritikerna, däribland nummer 10 på listan, menar att hon gynnar jättar som nummer 35 och 19.

6: (4) Håkan Ericsson, 44."Procentaren" Ericssons FoU-chef basar över Sveriges största utvecklingsavdelning. Han behåller entusiasmen trots att budgeten halverats till 20 miljarder. Driver på de egna ingenjörerna inspirerad av japanska bilfabrikanter. Får äntligen mer FoU-pengar nu när omsättningen ökar.

7: (ny) Marianne Treschow, 64. "3G-domaren" Nya generaldirektören för Post- och telestyrelsen har makt över frekvenstilldelningen. Snart fäller hon sin dom över operatörer som nonchalerat tidsplanen för 3G-bygget.

8: (ny) Lars Liljeryd, 54. "Guldörat" Hans företag Coding Technologies erövrar världens mobiltelefoner och musikspelare. Gör det möjligt att sälja musik i mobilen med teknik som pressar in bättre ljud på färre megabyte.

9: (ny) Rasmus Fleischer, 27. "Språkröret" För fildelarna och frikulturens talan genom Piratbyrån, motpolen till Ponténs (42) Antipiratbyrå. Har med sitt radikala budskap "Ned med upphovsrätten" skapat debatt och vunnit politikernas öra. Han ifrågasätter gamla ordningar när tekniken förändrar världen och har nära koppling till en av världens största piratsajter, The Pirate Bay, som ger trafik i nätet för såväl nummer 4 som nummer 36.

10 : (15) Ylva Hambraeus Björling, 49."Ordföranden" Många drog en lättnadens suck när hon ersatte Christer Sturmark som ordförande för regeringens it-politiska strategigrupp. Som vd för IT-företagen representerar hon 500 it-bolag.

11: (11) Sandeep Chennakeshu, 46."Doldisen" Vdn för Ericssons numera vinstgivande plattformsbolag syns inte så mycket externt. Internt får han allt större uppmärksamhet. Moderbolaget kan tacka hans 3G-mobilplattformar för stororder även på nätsidan.

12: (ny) Arnfinn Röste, 55."Terräng-3G-säljaren" Vdn för Nordisk Mobiltelefon lovar guld och gröna skogar fulla med 3G. Försäljartyp som både hjälper och skrämmer övriga mobiloperatörer med sitt bygge av ett rikstäckande nät, glesbygds-3G.

13: (6) Patrik Fältström, 40."Ip-ideologen" Jobbar med infrastrukturfrågor både åt minister Messing (3) och it-jätten Cisco. Tror att all kommunikation kommer att ske via ip. Kämpar som expert i regeringens it-politiska strategigrupp mot operatörernas vilja att låsa sina kunder till vissa tjänster.

14: (13) Per Eriksson, 55. "Vinnaren" Misslyckades visserligen med att rädda resterna av Ericssons halvledarfabrik från flytt till Tyskland. Men denne pratglade generaldirektör på Vinnova är en av vinnarna när statens forskningspengar ska fördelas.

15: (8) Anders Ynnerman, 42. "Snick-snackaren" Har synts mindre i år, men basar fortfarande för Snic, Swedish National Infrastructure for Computing. Har gett Sverige en nyckelroll när EU bygger ett av världens största superdatornät.

16: (ny) Maria Häll, 42. "It-ankaret" Chefen på näringsdepartementets kansli för it-strategi är en nyckelperson när det gäller att förankra it-tekniken på övriga departement och myndigheter. Gammal vän till minister Messing.

17: (16) Rickard Ericsson, 30."Fritidsledaren" Chefredaktören för vinstgivande Lunarstorm, fortfarande Sveriges populäraste virtuella mötesplats för ungdomar. Startar brittisk version av succésajten. Snart ska användarna få chatta via mobilen också. Fast yngre kids tycker att konkurrenten Playahead äger.

18: (14) Lars-Johan Jarnheimer, 45. "Teletvåan" Tele2-vdn har haft det lite trögt på hemmaplan men nått större framgångar i Europa. Men han är inte nöjd och uppmanar Europas politiker att skynda på med ytterligare avreglering.

19: (18) Leif Lindqvist, 47. "Stora Blå" Som chef för IBMs tjänstedivision i Norden fortsätter han att ta över it-driften från storföretag. Men många har förlorat jobbet när han centraliserat företagets verksamhet, och det ryktas att samarbetet med storkunden Ericsson knakar i fogarna.

20 (20) Patrik Söderlund, 31."Storspelaren" Digital Illusions vd har fått ny majoritetsägare i form av världens största spelförläggare Electronic Arts. Lönsamheten är sämre, men nya spelkonsoler ger ny chans för spelserien Battlefield.

21: (ny) Claes de Neergaard, 55. "Diplomaten" Som nybliven vd ska detta diplomatiska styrelseproffs öka takten i Industrifondens it-investeringar. Hans utredning om såddfinansiering ligger till grund för regeringens omstöpning av det statliga riskkapitalet.

22: (24) Gunnar Asp, 51. "Bredbandstelefonisten" Comhems vd utmanar det gamla moderbolag Telia genom att uppgradera sitt kabeltevenät med 1,4 miljoner abonnenter för ip-telefoni. Fast än så länge kan man bara ringa via teve-jacket på ett tiotal orter i landet.

23: (12) Peter Löthberg, 45."Internetgurun" Egenföretagare och megakändis i internetvärlden. Teliahatare som lär ha sagt sig vara sänd av Gud för att nätverka världen. Och han är på god väg med projekt både i Sverige, USA och Indien.

24: (ny) Mats Lindoff, 44. "Bumerang" FoU-chefen på Sony Ericsson får större budget. Parollen "bredda produktportföljen" är ett idealiskt uppdrag för denna prylälskare som i förfjol återvände till Ericsson från småföretag som Anoto och Myorigo. Hans teknikval är avgörande för mobilföretagets framtid.

25: (ny) Anita Eriksson Pallinder, 56. "Vårdlänken" Organisationen Carelinks nya vd har en nyckelroll när det gäller att utveckla och samordna dagens röriga it-miljö inom svensk vård och omsorg.

26: (33) Mårten Mickos, 43."Kamprad-wannaben" Vd och öppenkällkodsmissionär hos databasföretaget MySQL, som firade tio-årsjubileum i vår med bland annat svenska Axfood som ny kund. Men den riktigt stora tillväxten finns ute i världen där företaget slåss mot jättar som Oracle.

27: (34) Shlomo Liran, 53. "Bulldozern" Den extremt målinriktade Tre-chefen har marknadsdel på ett par procent med sina låga priser, men är alls inte mätt. Nu flörtar han ogenerat med terräng-3G-säljaren, nummer 12 på listan.

28: (26) Johan Hernmarck, 48."Riskkapitalisten" IT Providers vd, god för tre miljarder kronor, är en av de mest aktiva riskkapitalisterna när det gäller investeringar i unga it- och kommunikationsföretag. Ordförande i Svenska Riskkapitalföreningen.

29: (ny) Yonghong Gao, 38. "Utmanaren" Teknikchef och spjutspets för kinesiska mobilsystemtillverkaren ZTE i Sverige. Med examen från KTH i bagaget ska han utnyttja placeringen av företagets första europeiska utvecklingskontor i Kista till max.

30: (48) Erik Josefsson, 41. "Agitatorn" Ledande lobbyist för det organiserade motståndet mot it-patent i Europa (ffii.org). Intensivbearbetar EU-parlamentarikerna inför den kritiska omröstningen i juli. Ständigt på hugget mot propaganda från företrädare för telekombossar som nummer 2.

31: (ny) Sven-Erik Österberg, 50."24-timmarsmannen". Det hänger på kommun- och finansmarknadsministern om visionerna om 24-timmarsmyndigheten ska bli verklighet någon gång.

32: (ny) Gunilla Nordström, 46."Säljfantomen" Sony Ericssons säljglada Kina-chef lär vara en av Kinas främsta entreprenörer, enligt kineserna själva. Hennes framgångar, i knivskarp konkurrens på den växande kinesiska mobilmarknaden, är av stor betydelse för mobilföretaget.

33: (ny) Stefan Silfverskiöld, 40."Hamilton" Denne it-intresserade örlogskapten styr Försvarsmaktens forskning om telekrig. Har kommando över 120 miljoner kronor årligen.

34: (30) Anne-Marie Eklund Löwinder, 47."Visionären" Kvinnan bakom de grundläggande dokumenten om svensk it-säkerhet är pådrivande inför it-proppen. Aktiv debattör som ansvarar för internätsäkerheten på Nic-se.

35: (ny) Peter Kopelman, 47. "Säljaren" Sverige-vdn för Microsoft kritiserar svenska politiker för lathet och uppmanar manliga kollegor att hämta barnen på dagis. Har tidigare styrt Cisco Systems svenska avdelning från produktutveckling till rent säljbolag.

36: (ny) Jonas Birgersson, 33. "Piratpolarn" Efter en tid i medieskuggan prenumerar han åter på en plats i tv-sofforna, nu som piraternas bästa vän. Vältalig vd för Labs2 som tycker att utbyggnaden av marksänd digitalteve är Sveriges största misstag sedan 30-åriga kriget. Ser hellre både teve, telefon och Bit Torrent i sitt eget bredband.

37: (ny) Madeleine Cæsar, 56."Fondfördelaren" Delar ut miljoner från de gamla löntagarfonderna till både it i skolan och it-forskningsinstituten. Är inte rädd för att ställa krav och har mer pengar kvar än när KK-stiftelsen bildades för drygt tio år sedan.

38: (25) Jens Zander, 49. "Professorn" Som radioprofessor på Wireless at KTH har han erövrat rollen som rådgivare åt Europas 15 största mobiltillverkare och operatörer om trådlös kommunikation bortom 3G. EU-kommissionens expert på forskning kring mobiltelefoni.

39: (40) Johan Sandberg, 42. "Microsoft-motaren" Vd på svenska UIQ som med sitt användarskal till operativsystemet Symbian ska hjälpa mobilvärlden att hålla Microsoft utanför telefonerna. Ett jobb som lär bli extra tufft i höst när mjukvarujätten lanserar sitt nya mobiloperativ Magneto.

40: (ny) Sofi "Sophie" Byström, 21."Förebilden" Grundare av Les Seules, Sveriges mest uppmärksammade damlag i onlinespelet Counter Strike. Fajtas mot spelvärldens sexism och siktar på att möta de bästa killagen på lika villkor.

41: (ny) Isaac Olasoko, 46. "Pendlaren" Bor i England men leder Stockholmsföretaget Transmode som gått samman med Lumentis. Båda företagen är lysande exempel på att det faktiskt blivit lite verkstad av det svenska optoundret.

42: (ny) Henrik Pontén, 39."Infiltratören" Omstridd advokat för film- och spelindustrins Antipiratbyrå, med sannolik vurm för agentromaner. Ständigt piraterna i hasorna, och sprängde nyligen en piratliga med hjälp av en betald infiltratör. Har just nu kollosalt flyt och definitivt lagstiftarna på sin sida.

43: (ny) Martin Thunman, 36. "Bredbandsrallaren" Slipad vd för Packetfront som växer så det knakar med sin innovativa teknik för bredbandsnät. Räcker finger åt svenska riskkapitalister som inte vågat satsa en enda krona i bolaget.

44: (ny) Sofia Svanteson, 32. "Användarvännen" Grundare av Ocean Observations som gör allt mer avancerade mobiler allt lättare att använda. Imponerar med mobiljättar som sydkoreanska Samsung på kundlistan. Hennes kompetens ligger helt rätt i tiden.

45: (ny) Anders Ström, 35."Jokern" Utmanar det svenska spelmonopolet med sin börsraket, spelbolaget Unibet. Själv tursam spelare som processar om rätten att marknadsföra sina spel i Sverige. Poker och andra spel om pengar på nätet är populärare än någonsin. Men experterna varnar för börsbubbla.

46: (43) Östen Frånberg, 64."Domänchefen" II-stiftelsens ordförande har tvingats sänka priserna på svenska toppdomänen .se. Sveriges röst i internationella Internet Society, ISOC, som främjar internets utveckling och tillgänglighet.

47: (47) Annika Waern, 45. "Spelspindeln" Håller i trådarna i EUs största forskningsprojekt om mobila spel. Med en budget på drygt 90 miljoner kronor ska hon hjälpa europeiska spel- och mobilföretag att bli mer konkurrenskraftiga.

48: (ny) Karin Thorborg, 57. "Proppen" Vänsterpartist som hotar fälla it-propositionen, om inte regeringen fortsätter stödja bredbandsutbyggnaden i hela landet. Som gammal lärare värnar hon om it i skolan.

49: (49) Hans Wallberg, 59. "Doldisen" Kommunikationsexpert som ansvarar för det avancerade universitetsdatanätet Sunet.

50: (ny) Erik Stattin, 32. "Bibliotekarien" Bloggfenomenet har nått Sverige med full kraft. Alla, från tidigare statsminister Bildt till Expressens jeansexpert Ebba von Sydow, har en. Men inflytelserikast av dem alla, åtminstone enligt mediabevakaren Observer, är bibliotekarie Stattin.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt