Surfa i turbofart med ny fulwebb

2009-03-31 23:00  
Operas nya webbläsare är specialbyggd för att klara av sämre uppkoppling. Ny Teknik har testat programmet. Grafik: Ingemar Franzén

Med komprimering trimmar norska Opera surfandet. Ny Teknik har provkört testversionen av Opera Turbo.Till priset av en fulare webb får man en som är betydligt snabbare.

Över en vanlig 3g-uppkoppling tar det i runda slängar 50 sekunder att få ner www.nyteknik.se. Med Opera Turbo, en teknik som Opera tänker bygga in i kommande versioner av sin webbläsare, halveras väntetiden.

Hemligheten är att låta innehållet ta en omväg mellan webbserver och webbläsare. Med turbofunktionen aktiverad passerar innehållet Operas egna servrar.

Där komprimeras innehållet ordentligt, och dessutom plockas innehåll i bland annat flash-format tillfälligt bort. Det laddas i stället ner med ett musklick.

Resultatet är en webbsida som är fulare än originalet, men också betydligt mindre. Enligt Opera kan sidorna krympas till 20 procent av sin ursprungliga storlek.

Givetvis är vinsten störst på uppkopplingar där hastigheten är förhållandevis låg.

- I Västeuropa sitter de flesta på snabba, fasta anslutningar. Men så ser det inte ut i hela världen. Och där är behovet av den här typen av lösningar stort, säger Oleg Tukh, produktchef för Opera Turbo.

Men det är inte svårt att se att Opera Turbo kan komma till nytta också för svenska användare. I öppna surfzoner kan hastigheten vara låg när många använder nätet samtidigt.

Och den som surfar via mobilnätet kan ha problem med hastighet, högt megabyte-pris eller ett tak för hur stor mängd data som får skickas varje månad. Till och med på snabbare uppkopplingar kan hastighetsskillnaden bli klart märkbar.

Då kan en fulare webb vara ett pris värt att betala.

HÄR ÄR DE HETASTE TRENDERNA PÅ NÄTET

1 Webbprogram användbara offline. Med lösningar som Google Gears behövs inte en internetuppkoppling för att använda webbmejlen. I stället kan innehållet lagras tillfälligt i webbläsaren.

2 Webbläsarna utmanas av specialprogram för populära tjänster. Exempelvis finns det flera klienter som gör mikrobloggtjänsten Twitter enklare att använda. Programvaran Adobe Air är populär att använda som bas för den här typen av program.

3 Snyggare och smartare webb med nya standarder.

Testversioner av kommande webbläsare innehåller allt mer stöd för de nya standarderna css3 och html5.

4Tåligare webbläsare.

Varje flik är sin egen process. Kraschar en innebär det inte att hela programmet. hänger sig.

Anders Thoresson

Mer om: Opera Webbläsare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt