Superjumbon snart flygfärdig

2004-09-09 09:35  
Airbus A380

Världens största passagerarplan Airbus A380 börjar ta form i fabriken i Toulouse. Jätten ser flygfärdig ut, men saknar ännu motorer och styrutrustning. Premiärflygningen sker om ett halvår.

A380 saknar ännu motorer
I februari nästa år hoppas Airbus kunna lyfta med det första exemplaret av superjumbon A380. Testmaskinen MSN01 ska sedan följas av ytterligare tre plan under det närmaste året. Certifieringen beräknas ske andra kvartalet 2006.

Under 2006 ska också leveranserna till flygbolagen börja. 129 plan är hittills beställda och Airbus räknar med att kunna komma upp i en produktionstakt av fyra plan i månaden om några år.

Medan A380 rullar omkring på marken i Toulouse testas planets motorer i luften monterade på en mindre Airbusmodell, A340. En av de fyra motorerna på planet är en Rolls Royce Trent 900. Superjumbon ska också kunna erbjudas med motorer från General Electric.

Senare i höst monteras fyra Rolls Roycemotorer under vingarna på MSC01. Testutrustningen för att övervaka motorerna vid provflygningen placeras i övervåningen på tvåvåningsplanet, rapporterar Aviation Week.

Huvudspecifikationerna för planet beslutades i början av året, men tillverkaren arbetar fortfarande med detaljändringar och önskemål från olika flygbolag.

En detalj som funnits på önskelistan, men som slutgiltigt övergivits, är duschmöjlighet ombord. Utrustning för att ta hand om så mycket tvättvatten ombord saknas, uppger Airbus.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt