Superhackarnas grupp sprängd av FBI

2013-08-22 13:04  

Anonymous gör inte längre stora hackeraktioner. Anledningen är att FBI fått tag på gruppens kärnmedlemmar, skriver Huffingtonpost.com.

Det har varit tyst ett tag kring Anonymous, hackerkollektivet som gjort sig kända för att nätattackera olika myndigheter och företag. För några år sedan slog gruppen till mot exempelvis nätbetalföretaget Pay Pal, amerikansk polis och den australiensiska regeringen.

Men på sistone har inga större hackattacker rapporterats. 2011 hotade Anonymous med att döda Facebook med början den 5 november, men inga tecken på attack syntes.

FBI går nu ut och förklarar varför.

2012 greps fem medlemmar ur hackergruppen Lulz Security, vilket påverkade Anonymous i hög utsträckning.

– Alla de här killarna var storspelare i Anonymous-rörelsen och många såg upp till dem på grund av det, sa FBI-agenten Austin P. Berglas, till Huffingtonpost.com.

Att FBI kunde få tag på de fem männen berodde på att de fick hjälp av en informatör. Hector Monsegur, även känd som Sabu, greps av FBI och började då samarbeta med dem.

Tillslaget hade enligt Berglas en stor avskräckande effekt på andra medlemmar. Rädslan att någon av de egna kunde vända sig mot dem sådde frön av misstro inom gruppen, uppger Berglas till Huffingtonpost.com.

– Rörelsen finns där fortfarande och de pladdrar på Twitter och postar saker. Men du hör inte något om att de här killarna träder fram med de stora brotten. Det händer bara inte, och det är på grund av avväpnandet av de största spelarna, säger Berglas till Huffingtonpost.com.

Gabriella Coleman, professor vid McGill-universitetet som studerar Anonymous, uppger att det inte var någon tvekan om att gripandet var ett hårt slag mot den centrala nivån av aktiviteter. Men räkna inte ut dem, uppger hon.

– De kan lätt resa sig igen och bli en kraft att räkna med, sa Coleman i ett mejl till Huffingtonpost.com.

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt