Succé för svensk teknik i mobilkameran

2008-06-18 08:43  

Det går bra för Lundaföretaget Scalado, vars programsnuttar är snabba på att hantera bilder i kameramobiler. Telefonjättarna köper tekniken och nu ska 40 anställda bli 50.

Symbian, som gör operativsystemet till större delen av världens mer avancerade mobiltelefoner, ska bygga in Scalados teknik i framtidens versioner av sitt operativsystem. För Scalado är det en mångmiljonaffär.

– Vi ser det som ett branscherkännande säger Mats Jacobson, vd, som framhåller att Symbian ägs av en rad mobiltillverkare med Nokia i täten.

Scalado utgörs av runt 40 anställda, men enligt Mats Jacobson ska de bli ytterligare cirka 10 före nyår.

Härom veckan blev det också klart att Scalado inleder ett tekniksamarbete med Aptina, en av världens största tillverkare av bildsensorkretsar för digitalkameror.

Snålar med minnet
Scalados specialitet är att effektivt utnyttja minne och processor för bildhantering i mobiltelefoner, som ju inte är specialbyggda för bilder, som måste vara billiga och behöver dra lite ström.

De flesta ledande mobiltelefontillverkare använder redan företagets teknik i sammantaget närmare hundra modeller, uppger Scalado. I en japansk Sony Ericsson-modell hjälper den exempelvis till att klistra ihop ett ”autorama”, en panoramabild, av flera delbilder som fångas i en svepande armrörelse.

Totalt bedömer Scalado att tekniken redan sitter i 200 miljoner telefoner. Bolaget startades 2000 av fyra vänner: Fadi Abbas, Pierre Elzouki, Maziar Jahanshahi och Sami Niemi.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt