Studie: Lita på doktorn, inte på Wikipedia

2014-06-05 11:29  

Nio av tio artiklar i Wikipedia om vanliga sjukdomstillstånd innehåller fel. Det konstaterar en grupp amerikanska forskare som jämfört Wikipedia med den senaste medicinska forskningen.

Forskarna har utgått från de tio mest kostsamma sjukdomarna i USA, som hjärtsjukdomar, lungcancer, depression, diabetes och ryggproblem. De har sedan låtit experter jämföra Wikipedias artiklar på de här områdena med forskningsartiklar i vetenskapliga tidskrifter.

Resultatet är att i nio av de tio Wikipediaartiklarna finns påståenden som står i strid med aktuell publicerad forskning. Den enda artikeln som inte innehöll sådana fel handlade om hjärnskakning. Studien finns här.

Forskarna refererar i sin artikel till en uppgift om att mellan 47 och 70 procent av läkare och läkarstuderande uppger att de använder Wikipedia som informationskälla.

Tidigare studier av Wikipedias innehåll i allmänhet har visat att det stämmer väl med andra uppslagsverk, vetenskapliga läroböcker och vetenskapliga artiklar. Enligt forskarna bakom den här studien har dock inga undersökningar gjorts tidigare just inom det medicinska området.

I en intervju med BBC uppger Stevie Benton, en brittisk representant för Wikipedia, att en rad initiativ är på gång för att förbättra innehållet på Wikipedia, särskilt inom området hälsa och medicin.

Stevie Benton påpekade dock att det är viktigt att personer med hälsoproblem i första hand kontaktar sin läkare.

James Heilman, läkare och ordförande för "Wiki Project Med Foundation", säger till BBC att han inte håller med om slutsatserna i studien, och ger exempel på när felen i själva verket handlar om tolkning och värdering av olika uppgifter.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt