Strippad Iphone gör debut i Kina

2009-10-30 10:26  

Idag är det premiär för Apples Iphone i Kina. Operatören China Unicom lanserar den på 2000 försäljningsställen, men mobilen saknar en viktig funktion.

Dyrare än på svarta marknaden och strippad på funktioner introduceras Iphone i Kina idag.

Mobilerna som Kinas näst största operatör China Unicom börjar sälja saknar wi-fi, möjligheten att trådlöst surfa i ett trådlöst nät, en funktion som annars är en självklar del av begreppet Iphone.

Orsaken är att när den första omgången Iphonetelefoner tillverkades för China Unicom så förbjöd myndigheterna wi-fi, eftersom man väntade på att en egenutvecklad teknik skulle introduceras. I maj släppte myndigheterna på förbudet, men då var telefonerna redan tillverkade.

Nästa leverans av Iphone till China Unicom kommer därför att vara försedda med kretsar för wi-fi.

Det kan dock bli kärvt för China Unicom att bli av med den första sändningen, rapporterar ap. Prissättningen ligger 20 procent högre än vad gatuförsäljare tar för en icke operatörsbunden Iphone med wi-fi, som köpts in från utlandet.

Med Iphone i sitt sortiment hoppas China Unicom ta in på försprånget hos China Mobile i antalet abonnemang. China Unicom har 140 miljoner mobilkunder, China Mobile över 500 miljoner, vilket gör operatören till världens största mobiloperatör.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt