Strålande jul med slaktade diskar

2008-12-18 10:09  

En julgran som lagrar tusen gigabyte data? Om man slaktar ett gäng gamla servrar och bygger granen av de silverglänsande hårddiskarna blir det resultatet.

Den som tycker att en vanlig grön barrande gran är lite väl gammalmodigt och low-tech kan alltid bygga sin egen av gamla hårddiskar.

Det har signaturen ”Trigger” gjort och skickat sin historia till bland annat Slashdot.

Granen är ihopbyggd av 70 gamla hårddiskar efter en slakt av uttjänta servrar.

Den verkar dessutom vara ganska välbyggd med en inbyggd finess för latmaskar. Alltså de som inte orkar dansa runt granen men ändå vill ha lite rotation. För Triggers välbalanserade gran kan snurra alldeles själv.

Det var när företaget som Trigger jobbar på skulle rensa ut de gamla servrarna som han fick sin idé.

För att vara säkra på att ingen kom över hemlig information från servrarnas hårddiskar var första planen att formatera dem innan de gick till skroten.

Men det skulle tagit veckor om det gjordes på ett helsäkert sätt, enligt Trigger.

Så istället plockade han ut de sammanlagt 70 hårddiskarna som i snitt lagrade omkring 15 gigabyte och byggde sin silverglänsande gran.

Men Trigger erkänner att det behövdes lite extra material som inte fanns i de slaktade servrarna.

Nämligen en liten mutter som han fick gå till affären och köpa för 2 kronor och 96 öre med den växelkurs för dollarn som gäller när detta skrivs.

Uppdaterad, korrigerad version.

Jan Melin

Mer om: Hårddisk Julgran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt