Stort dataintrång avhandlas i rätten

2013-05-20 07:50  

I dag inleds rättegången i Stockholms tingsrätt där två män anklagas för omfattande dataintrång.

En av de åtalade är Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, som just nu avtjänar ett fängelsestraff för upphovsrättsbrott. Den andre mannen är en 36-åring från Dalarna.

Både skyddade personuppgifter och register över poliser stals från IT-företaget Logica. Intrånget kan ha pågått i flera år. Svartholm Warg misstänks även för att ha tagit sig in i Nordeas system för att stjäla pengar.

Det var drygt ett år sedan läckan upptäcktes på Logica, som förser myndigheter med uppgifter från folkbokföringsregistret.

Mycket stora mängder data i form av register stals av Svartholm Warg och hans kumpan, enligt åklagarna. I materialet fanns bland annat användaruppgifter, namn och arbetsplats, från 20 000 poliser som har använt folkbokföringsregistret.

En lista med 10 000 personnummer, för människor som har eller har haft skyddade uppgifter, lades ut på nätet.

Svartholm Warg misstänks också för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri då han tagit sig in i Nordeas system och försökt föra över pengar från andras konton. Vid ett tillfälle lyckades han.

Ytterligare två yngre män i Malmö misstänks för medhjälp till försök till grovt bedrägeri eftersom de upplåtit sina konton för transaktioner.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt